Kesihatan

10 Latihan Khas Untuk Naikkan Dada

10 latihan khas untuk naikkan dada

Saya baru saja mendapatkan M-Sotropin dari seorang agen dropship di internet. Sebelum ini saya sudah mencuba produk makanan tambahan Sifunutrition dari Jamal Sifu FB Ads. Berat badan saya berjaya ditingkatkan dengannya. Jadi saya pun mula cari latihan khas untuk naikkan dada sambil makan M-Sotropin.

Saya seorang yang kurus, berat badan yang ada termasuk dalam kategori underweight. Biar pun sudah bersenam dengan dumbbell, tumbesaran otot saya terbantut. Mudah-mudahan dengan M-Sotropin berat badan berjaya ditingkatkan lagi sampai ke paras yang ideal. Jadi latihan khas untuk naikkan dada ini saya tuliskan supaya mudah ingat.

 

10 latihan khas untuk naikkan dada
Bench press (open grip).

 

1. Bench press (open grip). Senaman ini berfungsi untuk mengepam dada supaya kembang dan besar. Kalau dapat bentuk V memang lagi bagus. Mulakan bench press open grip dengan menggunakan 4 beban yang berbeza, bermula dengan beban yang ringan dan diikuti beban yang berat. Buat senaman bench press open grip ini dengan 4 set bagi setiap bebanan dengan setiap set dilakukan sebanyak 10 hingga 15 reps.

 

10 latihan khas untuk naikkan dada
Bench press (close grip).

 

2. Bench press (close grip). Senaman ini bertujuan untuk menambah saiz atas dada dan menghasilkan bentuk lurah. Mulakan bench press close grip dengan menggunakan 4 beban yang berbeza, bermula dengan beban yang ringan dan diikuti beban yang berat. Buat senaman bench press close grip ini dengan 4 set bagi setiap bebanan dengan setiap set dilakukan sebanyak 10 hingga 15 reps.

 

10 latihan khas untuk naikkan dada
Bench press (incline).

 

3. Bench press (incline). Senaman ini berfungsi untuk menambah saiz dada di samping memberikan bentuk dada yang menarik. Mulakan bench press incline dengan menggunakan 4 beban yang berbeza, bermula dengan beban yang ringan dan diikuti beban yang berat. Buat senaman bench press incline ini dengan 4 set bagi setiap bebanan dengan setiap set dilakukan sebanyak 10 hingga 15 reps.

 

10 latihan khas untuk naikkan dada
Dumbbell press (low incline).

 

4. Dumbbell press (low incline). Senaman ini bertujuan untuk menambah saiz dan kekuatan otot anda di bahagian dada. Mulakan dumbbell press low incline dengan menggunakan 4 beban yang berbeza, bermula dengan beban yang ringan dan diikuti beban yang berat. Buat senaman dumbbell press low incline ini dengan 4 set bagi setiap bebanan dengan setiap set dilakukan sebanyak 10 hingga 15 reps.

 

10 latihan khas untuk naikkan dada
Dumbbell press (high incline).

 

5. Dumbbell press (high incline). Senaman ini berfungsi untuk menambah tumbesaran dan mengeraskan bahagian atas dada anda. Mulakan dumbbell press high incline dengan menggunakan 4 beban yang berbeza, bermula dengan beban yang ringan dan diikuti beban yang berat. Buat senaman dumbbell press high incline ini dengan 4 set bagi setiap bebanan dengan setiap set dilakukan sebanyak 10 hingga 15 reps.

 

10 latihan khas untuk naikkan dada
Dumbbell fly (incline).

 

6. Dumbbell fly (incline). Senaman ini bertujuan untuk mengembangkan bahagian di bawah ketiak untuk membentuk sayap dan melebarkan lagi bentuk V. Mulakan dumbbell fly incline dengan menggunakan 4 beban yang berbeza, bermula dengan beban yang ringan dan diikuti beban yang berat. Buat senaman dumbbell fly incline ini dengan 4 set bagi setiap bebanan dengan setiap set dilakukan sebanyak 10 hingga 15 reps.

 

10 latihan khas untuk naikkan dada
Dumbbell fly (decline).

 

7. Dumbbell fly (decline). Senaman ini berfungsi untuk mengembangkan bahagian di bawah ketiak untuk membentuk sayap dan melebarkan bentuk V dan menambahkan lagi saiz dan lebar di bahagian atas dada. Mulakan dumbbell fly decline dengan menggunakan 4 beban yang berbeza, bermula dengan beban yang ringan dan diikuti beban yang berat. Buat senaman dumbbell fly decline ini dengan 4 set bagi setiap bebanan dengan setiap set dilakukan sebanyak 10 hingga 15 reps.

 

10 latihan khas untuk naikkan dada
Bent arm dumbbell pull over.

 

8. Bent arm dumbbell pull over. Senaman ini bertujuan untuk mengembangkan bahagian di bawah ketiak. Mulakan bent arm dumbbell pull over dengan menggunakan 4 beban yang berbeza, bermula dengan beban yang ringan dan diikuti beban yang berat. Buat senaman bent arm dumbbell pull over ini dengan 4 set bagi setiap bebanan dengan setiap set dilakukan sebanyak 10 hingga 15 reps.

 

10 latihan khas untuk naikkan dada
Dips.

 

9. Dips. Senaman ini berfungsi untuk menguatkan otot di bahagian dada dan sayap. Setiap set dilakukan sebanyak 10 hingga 15 reps.

 

10 latihan khas untuk naikkan dada
Push up.

 

10. Push up. Senaman ini bertujuan untuk mengekalkan dan menambahkan saiz dada anda. Lakukan senaman ini dari 20 hingga 30 reps sebaik sahaja bangun dari tidur.

3 thoughts on “10 Latihan Khas Untuk Naikkan Dada”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.