Bisnes Jangka Panjang Dan Bisnes Jangka Pendek

Sep 27

Bisnes jangka panjang dan bisnes jangka pendek

Terdapat 2 jenis bisnes dalam perniagaan, tidak kira secara online (internet) atau offline (tradisional) iaitu bisnes jangka panjang dan bisnes jangka pendek.

 

1. Bisnes jangka pendek

Dihasilkan untuk masa-masa tertentu sahaja. Prosedurnya amat cepat dan mudah. Keuntungan diraih dalam masa yang cepat. Dilakukan dalam masa yang singkat dan bermusim. Pasaran yang disasarkan terhad kepada golongan tertentu.

Contohnya seperti filem Ombak Rindu. Kutipan yang dicatatkan melebihi RM10 juta. Selepas beberapa ketika, ianya akan senyap semula.

 

 

2. Bisnes jangka panjang

Mengambil masa yang agak panjang. Keuntungan yang disasarkan untuk tempoh yang lebih lama, berbulan-bulan dan bertahun-tahun. Pasaran yang disasarkan ialah segenap lapisan masyarakat. Ini melibatkan bagaimana hendak mendidik prospek menjadi pembeli, kemudian menjadi pengedar produk.

Contoh mudah ialah drama. Drama yang melibatkan pelakon seperti Aaron Aziz. Beliau membina jenama dan kredibiliti yang boleh meyakinkan pengarah dan penerbit filem. Memulakan bisnes seperti ini memerlukan kesabaran. Jaringan yang dibina mengambil masa yang lama untuk mencari prospek dan pengedar.

 

bisnes-jangka-panjang-dan-bisnes-jangka-pendek

Carta cabaran affiliate yang berlangsung baru-baru ini.

 

Di Tim Infokerjaya, kami menjalankan bisnes yang mempunyai 2 ciri di atas. Kami perlukan lebih ramai ejen untuk sama-sama menjana komisyen bersama kami.

Baru baru ini, cabaran affilliate bagi peperiksaan online Pegawai Eksekutif Gred 41 baru sahaja berakhir. Ada seorang ejen affiliate yang berjaya buat jualan sehingga RM80,000! Komisyen beliau sahaja sudah RM40,000 tak termasuk bonus.

Wang komisyen yang diperolehi boleh digunakan untuk memulakan bisnes lain setelah berhempas pulas membuat duit komisyen dengan affiliate niche kerjaya.

Di antara pemasaran yang beliau gunakan ialah pemasaran emel dan Google Adwords. Jika ada baru nak bermula dan tiada pengalaman dalam niche kerjaya, sila tonton video case study niche kerjaya untuk bermula.

468 ad

25 comments

  1. Terima kasih tuan.baru saya tahu business yg saya usahakan jangan masa pendek atau panjang…
    Introducer maybank recently posted…Kelulusan akaun semasa syarikat-feedback positif daripada usahawan/peniagaMy Profile

  2. Bisnes saya ni InsyaAllah jangka masa panjang sehingga ke anak cucu
    Noriza Rahman recently posted…Kenapa Air Kencing BERBUIH? Normal atau Tanda Penyakit?My Profile

  3. insyaallah… semua bisnes kita nak untuk jangka panjang, dan tak nak kerugian walaupun sesen…

    insyaallah, bisnes saya untuk jangka panjang.
    umiadam recently posted…Set Kolestrol Shaklee Membantu Menurunkan Dan Mengawal Paras KolestolMy Profile

  4. Banyak lagi perlu belajar pasal bisnes ni, bisnes jangka panjang dan pendek mempunyai sistem dan skop berbeza.
    Khairul Zamri recently posted…Ekspedisi Mendaki Gunung Datuk 2017My Profile

  5. kalau boleh saya nak ada bisnes jangka panjang..

    boleh diwarisi dari satu generasi ke generasi yang lain
    mrhanafi recently posted…Hijrah Diri : Jadikan Hari Ini Jauh Lebih BaikMy Profile

    • ikhwanfahmi /

      Semoga kita ada bisnes jangka masa panjang yang boleh diwariskan untuk famili.

  6. bisnes jangka pnjang adalah yang terbaik… boleh sampai anak cucu bisnes tu…InsyaAllah akan ada bisnes jangka pnjang ni..hihihi
    hiburanpengetahuan recently posted…Pemilik Kedai Dobi Terpaksa Akur Dengan Titah Sultan Johor…My Profile

    • ikhwanfahmi /

      Lihat ada satu bangsa yang buat bisnes sampai boleh buat yayasan keluarga.

  7. bisnes jangka pendek macam jamu2x ni lah.. tup2x produk tu dah tak ada. senyap gitu..

  8. bisnes jangka panjang boleh sampai menjadi legasi…apa lagi dikembangkan…
    Belang Tarung recently posted…Livery (Corak) Pada Badan Kapal Terbang dan Kos PengecatannyaMy Profile

  9. Fuhhh… power tu.. affiliate niche kerjaya memang masyukkk….

  10. Saya rasa perniagaan online perlu diceburi oles setiap orang yang baru ingin belajar tentang memasarkan bisnes mereka.

    Sebab kebanyakkan bisnes online tak guna modal yang banyak.

    Tak perlu cari tapak strategik untuk disewa.

    Tiada produk fizikal pun boleh berniaga 😉
    Dedaun Comel recently posted…3 Ebook Marketing Percuma Untuk Anda !My Profile

  11. Bisnes juga biasanya ada jangka hayat dia. Jarang ada bisnes yang boleh bertahan sampai bila-bila 🙂
    sabree hussin recently posted…Homestay Fetih Ezzehra – Homestay di Kuala Terengganu yang menawarkan pelbagai perkhidmatan untuk keselesaan pengunjungMy Profile

  12. Saya kena tambah ilmu lagi pemasaran online melalui AdWords dan email .
    Lokman recently posted…Cara Semak Tracking GDEX Express OnlineMy Profile

    • ikhwanfahmi /

      Silakan, top affiliate gabungkan blog dan Adwords untuk buat komisyen lumayan.

  13. tuan boleh tanya kalau bisnis yang tidak hanya dunia tapi akhirat juga ada tak
    jalan jalan recently posted…Resep Saus CakueMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge