Bisnes

Bisnes Jangka Panjang Dan Bisnes Jangka Pendek

Bisnes jangka panjang dan bisnes jangka pendek

Terdapat 2 jenis bisnes dalam perniagaan, tidak kira secara online (internet) atau offline (tradisional) iaitu bisnes jangka panjang dan bisnes jangka pendek.

 

1. Bisnes jangka pendek

Dihasilkan untuk masa-masa tertentu sahaja. Prosedurnya amat cepat dan mudah. Keuntungan diraih dalam masa yang cepat. Dilakukan dalam masa yang singkat dan bermusim. Pasaran yang disasarkan terhad kepada golongan tertentu.

Contohnya seperti filem Ombak Rindu. Kutipan yang dicatatkan melebihi RM10 juta. Selepas beberapa ketika, ianya akan senyap semula.

 

 

2. Bisnes jangka panjang

Mengambil masa yang agak panjang. Keuntungan yang disasarkan untuk tempoh yang lebih lama, berbulan-bulan dan bertahun-tahun. Pasaran yang disasarkan ialah segenap lapisan masyarakat. Ini melibatkan bagaimana hendak mendidik prospek menjadi pembeli, kemudian menjadi pengedar produk.

Contoh mudah ialah drama. Drama yang melibatkan pelakon seperti Aaron Aziz. Beliau membina jenama dan kredibiliti yang boleh meyakinkan pengarah dan penerbit filem. Memulakan bisnes seperti ini memerlukan kesabaran. Jaringan yang dibina mengambil masa yang lama untuk mencari prospek dan pengedar.

 

bisnes-jangka-panjang-dan-bisnes-jangka-pendek
Carta cabaran affiliate yang berlangsung baru-baru ini.

 

Di Tim Infokerjaya, kami menjalankan bisnes yang mempunyai 2 ciri di atas. Kami perlukan lebih ramai ejen untuk sama-sama menjana komisyen bersama kami.

Baru baru ini, cabaran affilliate bagi peperiksaan online Pegawai Eksekutif Gred 41 baru sahaja berakhir. Ada seorang ejen affiliate yang berjaya buat jualan sehingga RM80,000! Komisyen beliau sahaja sudah RM40,000 tak termasuk bonus.

Wang komisyen yang diperolehi boleh digunakan untuk memulakan bisnes lain setelah berhempas pulas membuat duit komisyen dengan affiliate niche kerjaya.

Di antara pemasaran yang beliau gunakan ialah pemasaran emel dan Google Adwords. Jika ada baru nak bermula sila belajar bagaimana nak gunakan Google Adwords sebagai senjata pemasaran.

30 thoughts on “Bisnes Jangka Panjang Dan Bisnes Jangka Pendek”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.