Kewangan

7 Tips Bijak Urus Kewangan Untuk Dipraktikkan

7 tips bijak urus kewangan untuk dipraktikkan     1. Mencapai impian kewangan. Semua insan ada impian. Nak kahwin, beli kereta, beli rumah, buat bisnes dan mampu biaya pendidikan anak-anak. Selain keperluan, ada impian yang dikehendaki seperti rumah besar, kereta mewah, bersiar-siar di luar negeri, memiliki telefon pintar terkini dan komputer terbaru berbanding orang lain. 2. Kawal belanja. Pembaziran dapat dielakkan bila ia dikawal, diurus dan dipantau dengan baik. Anda perlu bijak bezakan keperluan dan…

Continue reading

Kewangan

7 Tips Jimat Belanja Musim Perayaan

7 tips jimat belanja musim perayaan Musim perayaan ada banyak tawaran membeli-belah dari pelbagai perniagaan. Bermula dengan makanan, pakaian, kenderaan termasuklah pinjaman kewangan. Menjelang Hari Raya Aidilfitri contohnya, ramai masyarakat sudah mula membuat persiapan untuk menyambutnya tidak lama lagi. Di sini ada 7 tips jimat belanja musim perayaan yang boleh dijadikan panduan.     1. Buat senarai barang yang nak dibeli. Susun berapa bajet yang perlu dikeluarkan. Keluarkan senarai barang yang tidak perlu. Di sini…

Continue reading

Kewangan

10 Jenis Rumah Yang Susah Dijual

10 jenis rumah yang susah dijual Dalam pelaburan hartanah, bukan semua unit senang dijual. Hamizi Hamdan menjelaskan ada 10 jenis rumah yang susah dijual mengikut nilai pasaran kerana tiada minat dari pembeli. Hartanah yang terkena tempias perlu dijual lebih rendah dari nilai sebenar. Harga rumah yang murah masih belum tentu dapat menarik perhatian pembeli.   1. Apartment tingkat 3 dan 4 yang tiada lif. Jika rumah lain susah nak dijual, rumah apartment jenis ini lebih…

Continue reading

Kewangan

7 Tips Penting Beli Kapal Layar Mewah

7 tips penting beli kapal layar mewah Bagi mereka yang berkemampuan, memiliki kapal layar mewah adalah satu kepuasan. Dengan kapal layar tersebut mereka boleh bersiar-siar di lautan sambil menikmati keindahan panorama seperti pemandangan matahari terbenam. Di sini saya sertakan 7 langkah beli kapal layar mewah untuk pengetahuan anda. Bukan semua orang mampu memiliki kapal layar kecuali mereka yang benar-benar mampu berdasarkan kekayaan yang dimiliki, berpendidikan formal dan bercita-cita untuk mengembangkan bisnes. Jika gaya hidup atau…

Continue reading

Kewangan

7 Tips Penjimatan Untuk Anak Remaja

7 tips penjimatan untuk anak remaja Tips ini asalnya ditulis oleh Amir Syahir untuk golongan remaja yang terdiri dari mahasiswa dan mahasiswi untuk berjimat cermat semasa belajar. 7 tips penjimatan untuk remaja ini boleh membantu mereka dari masalah kewangan hingga terpaksa berlapar, catu makanan dan mengikat perut. Kos sara hidup akan meningkat setiap tahun. Sepinggan nasi goreng Cina boleh dibeli dengan harga RM2.50 pada tahun 2005, tapi kini ia dijual dengan harga RM5.00 hingga RM6.00…

Continue reading

Kewangan

7 Senarai Semak Profail Kewangan Yang Jarang Diketahui

7 senarai semak profail kewangan yang jarang diketahui Nak beli rumah ni bukan macam nak beli sayur di pasar atau pun macam nak beli makanan atau pun beli pantun. 7 senarai semak profail kewangan yang jarang diketahui ini dikongsikan oleh Amir Syahir di Facebook. Pembiayaan hartanah perlukan komitmen yang tinggi dengan masa yang lama. Bagi meyakinkan bank agar dapat meluluskan pinjaman perumahan anda, susun profail kewangan anda sebaik mungkin. Berikut adalah senarai yang perlu anda…

Continue reading

Kewangan

6 Sebab Beli Rumah Sebagai Pelaburan

6 sebab beli rumah sebagai pelaburan Setiap insan pasti ada impian untuk menjana kekayaan. Dan kekayaan yang paling mudah terhasil adalah menerusi pelaburan hartanah. Untuk menjalankan pelaburan yang melibatkan hartanah, anda perlu menjalankan beberapa kajian supaya modal anda tidak hangus begitu sahaja sekaligus mendapat pulangan yang lumayan. Anda harus faham bahawa rumah yang dibeli untuk dilaburkan berbeza dengan rumah yang anda duduk. Anda harus bijak untuk memilih rumah yang boleh mendatangkan keuntungan berdasarkan beberapa faktor.…

Continue reading

Kewangan

5 Kesilapan Utama Pelaburan Hartanah

5 kesilapan utama pelaburan hartanah Bila kita sudah ada sedikit duit, terutamanya hasil dari perniagaan, kita mula berminat untuk membuat sedikit pelaburan, terutamanya dalam bidang hartanah. Pelaburan hartanah dikatakan antara pelaburan yang paling mudah untuk diuruskan. Hanya dengan membeli satu rumah apartment kita mampu buat duit hasil dari sewaan. Betul? Menurut Dr Azizan, ada 5 kesilapan utama pelaburan hartanah. Sebenarnya, tak semudah yang disangka. Ada beberapa kes di mana pelaburan hartanah memberikan banyak masalah kepada…

Continue reading

Kewangan

5 Perkara Yang Perlu Dibuat Untuk Beli Rumah Pertama

5 perkara yang perlu dibuat untuk beli rumah pertama Saya belum pernah beli rumah, jadi apa saya perlu buat? Nak beli sendiri atau guna ejen hartanah? Nak jumpa siapa, pemaju ke, peguam ke, pegawai bank ke? Ini adalah 5 perkara yang perlu dibuat untuk beli rumah pertama. Selain dari membaca, anda perlu selidik rumah yang nak dibeli. Kalau ada sekatan, kena tengok apa syarat-syarat yang dikenakan. Untuk rumah subsale atau rumah sekunder, anda boleh rujuk…

Continue reading

Kewangan

5 Tips Untuk Anda Merancang Kewangan Semasa Krisis

5 tips untuk anda merancang kewangan semasa krisis Dalam artikel kali ini, kami nak kongsikan 5 tips untuk anda merancang kewangan semasa krisis. Maklumlah, boleh dikatakan semua orang terkesan dengan kegawatan ekonomi. Pendapatan bulanan yang diperolehi sudah tak sama macam dulu-dulu. Ada orang yang dah hilang kerja, terpaksa berniaga untuk cari pendapatan. Tak siapa tahu bila pandemik ni akan tamat. Oleh itu, anda rancanglah kewangan dengan sebaik yang mungkin.     1. Lihat duit masuk…

Continue reading

Page 1 of 3
1 2 3