Pegawai Tadbir Diplomatik

Contoh Soalan Peperiksaan PTD M41

Contoh Soalan Peperiksaan PTD M41

Soalan-soalan yang bakal ditanya dalam peperiksaan bertulis Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 merangkumi 2 seksyen, seperti yang biasa dicari dalam contoh soalan peperiksaan PTD M41. Ada boleh lihat contoh soalan PTD M41 seperti di bawah.

Seksyen A – Pengetahuan am.
Seksyen B – Daya menyelesaikan masalah.

 

Contoh soalan Seksyen A – Pengetahuan am

 

1. Kerajaan Persekutuan Malaysia merujuk kepada

A. Kerajaan Negara yang berpangkalan di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan berpusat di Wilayah Persekutuan Putrajaya.
B. Kerajaan Negara yang berpangkalan di Wilayah Persekutuan Putrajaya dan berpusat di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.
C. Kerajaan Negara yang berpangkalan di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan berpusat di Wilayah Persekutuan Labuan.
D. Kerajaan Negara yang berpangkalan di Wilayah Persekutuan Putrajaya dan berpusat di Wilayah Persekutuan Labuan.

Jawapan : A

 

2. Pembahagian Kuasa merujuk kepada doktrin dalam pemerintahan bercorak demokrasi yang melibatkan komponen seperti di bawah KECUALI

A. Pemerintah (Eksekutif)
B. Perundangan (Legislatif)
C. Kehakiman
D. Rakyat

Jawapan : D

 

Contoh soalan Seksyen B – Daya menyelesaikan masalah

1. Untuk perjalanan dari tempat P ke tempat Q, kita boleh gunakan bas, bot atau kapal terbang. Ini sama dengan perjalanan dari tempat Q ke tempat R. Berapakah cara yang boleh digunakan untuk perjalanan dari tempat P ke tempat R, melalui Q?

A. 3
B. 6
C. 9
D. 12

Jawapan : C

 

2. Dalam satu aktiviti gotong-royong, seramai 45,628 orang penduduk diminta untuk mengumpul tin aluminium. Sekiranya mereka mengumpul 10 tin aluminium dalam masa 7 hari, berapakah jumlah tin aluminium yang dapat dikumpulkan dalam masa tersebut?

A. 456,280 tin
B. 455,028 tin
C. 450,820 tin
D. 400,208 tin

Jawapan : A

 

Tips lulus peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik

“Rujukan bacaan ini ialah informasi yang terjamin boleh menolong mereka yang hendak lulus peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41.”

Ia adalah sebahagian dari kompilasi kata-kata pembaca yang telah mempraktikkan semua informasi yang terdapat dalam ebook Tips PTD yang lalu.

Ebook Tips PTD ini telah membantu orang awam untuk yakin, berani dan tampil semasa menjalani peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik. Terbaru, pihak SPA mengumumkan peperiksaan yang terdekat bakal berlangsung setiap tahun.

 

Soalan sulit dan tidak patuh undang-undang dalam ebook Tips PTD

Ramai calon yang berminat untuk mendapatkan ebook ini. Soalannya yang relevan kerana ebook ini telah membantu ramai orang untuk membuat persediaan. Soalannya berbunyi begini :

“Dalam ebook Tips PTD ini banyak soalan sulit yang dibocorkan oleh pihak SPA? Adakah isi kandungan ebook ini tidak mematuhi undang-undang?”

 

Tim Infokerjaya yang diketuai oleh Muaz Hadi memberikan penjelasan seperti berikut :

“Ebook Tips PTD tiada soalan bocor di dalamnya. Tiada sebarang maklumat dari kabel-kabel atau sumber dalaman tertentu.”

 

Beliau menambah lagi,

“Maklumat-maklumat yang ditulis dalam ebook ini ialah hasil kajian dari Tim Infokerjaya sendiri. Akta Rahsia Rasmi (OSA) sendiri menyatakan soalan-soalan tidak boleh didedahkan.”

Apa yang hendak diperkatakan di sini ialah, setiap tulisan yang terhimpun dalam ebook Tips PTD ini menggambarkan soalan yang hampir sama dalam peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 yang bakal diadakan pada tahun 2017 ini.

Maklumat-maklumat yang ditulis dalam ebook ini ialah hasil kajian dari Tim Infokerjaya sendiri. Akta Rahsia Rasmi (OSA) sendiri menyatakan soalan-soalan tidak boleh didedahkan.

 

Ebook Tips PTD khas untuk mereka yang hendak lulus dengan serius

Ebook ini bukanlah untuk semua orang. Ianya ditujukan khas untuk pembaca yang serius mahu lulus dan mahu berkhidmat dalam Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41.

 

Nota rujukan Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41

Nota rujukan Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 bakal diterbitkan tidak lama lagi khas untuk calon-calon peperiksaan online Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41. Pakej rujukan ini disediakan oleh Tim Infokerjaya dan tidak ada kaitan dengan soalan ramalan mahu pun soalan bocor dari Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA).

Nota rujukan Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 ini telah mula ditulis sejak tahun 2010 dan dikemaskini setiap tahun menjelang peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41. Tapisan yang dilakukan oleh SPA semakin sukar kerana corak penilaian sering berubah dan tidak dapat dijangka.

Sudah pasti kebanyakan calon peperiksaan yang terlibat mengalami kesukaran untuk membuat persediaan awal kerana nota peperiksaan yang dicari tidak ditemui atau sudah tidak boleh digunapakai lagi. Boleh dikatakan rujukan tersebut sudah ketinggalan waktu.

Maklumat yang ditanya dalam peperiksaan online Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 juga kerap bertukar. Ini berlaku kerana pihak SPA mahukan calon yang peka dengan perkembangan pentadbiran Malaysia dan isu semasa. Oleh itu rujukan yang tepat dan mudah diperolehi sering menjadi pilihan utama bagi individu yang serius untuk berjaya.

Perlu diingat bahawa Latih Tubi PTD M41 ini bukan satu jaminan untuk lulus dalam peperiksaan online yang bakal diadakan, tetapi sebagai satu bantuan persediaan bagi menghadapinya. Bagi anda yang mahu membuat tempahan, sila klik pada imej ebook PTD M41 di bawah :

 

contoh soalan peperiksaan ptd m41

 

12 thoughts on “Contoh Soalan Peperiksaan PTD M41”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.