Bisnes

Jualan RM1 Juta Dengan Produk RM1

Jualan RM1 juta dengan produk RM1

Bagaimana nak mencapai jualan RM1 juta dengan produk RM1 sahaja? Mulakan dengan jualan produk yang murah dan mendapat permintaan yang tinggi di pasaran. Pastikan ianya dijual dengan harga yang berpatutan. Ambil contoh produk yang paling mudah dijual iaitu ayam goring bernilai RM1 tanpa sebarang sos. Pengalaman ini dikongsikan dari salah seorang peniaga ayam goreng.

 

jualan-RM1-juta-dengan-produk-RM1
Bagaimana nak buat jualan RM1 juta dengan produk murah?

 

Katakan 75 ekor ayam boleh dipotong dalam 15 ketul. Jual sehari 3,000 ekor dengan 18 cawangan kedai. Sehari setiap cawangan boleh menghasilkan jualan 1,000 ketul dengan pendapatan RM1,000 satu hari. Kerja hanya ambil masa dari 3 petang hingga 10 malam. Dengan upah pada kadar RM77 sehari, ia boleh menyamai gaji yang diterima oleh seorang penjawat awam.

 

Untung kasar jual ayam goreng

Cawangan kedai yang paling banyak menjual ialah 45 beg darab 40 ketul bersamaan jualan sebanyak RM1,800. Mari kira pendapatan untuk jualan sehari.

3,000 ekor ayam x 14 ketul = RM42,000
Gaji pekerja RM77 x 18 cawangan = RM1,386
Waktu kerja sebulan = 26 hari
RM42,000 x 26 hari = RM1,092,000

Untuk pengetahuan anda, bisnes ini beroperasi di negeri Kedah. Khabarnya ia dimiliki oleh seorang pemuda berusia 34 tahun. Bisnes ayam goreng ini dikongsikan dengan adiknya dengan nama bisnes yang sama.

 

Rahsia kejayaan bisnes ayam goreng

Bisnes ayam goreng ini menggunakan konsep leverage di mana mereka membuka cawangan dan mendapat pelanggan yang berulang-ulang iaitu repetition. Hanya berbekalkan produk makanan yang murah dan mudah dijual, ianya mampu menghasilkan jualan sebanyak RM1 juta dalam masa sebulan. Bisnes seperti ini boleh menghasilkan untung bersih sekurang-kurangnya RM500,000 sebulan.

Cerita asal dari Syahrizan Mahmood.

 

Nak buat bisnes dengan untung 4 angka sebulan? Dapatkan panduan bisnes Shopee di sini :

–>> klik sini untuk dapatkan panduan bisnes Shopee <<–

12 thoughts on “Jualan RM1 Juta Dengan Produk RM1”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.