Jualan RM1 Juta Dengan Produk RM1

Mar 31

Jualan RM1 juta dengan produk RM1

Bagaimana nak mencapai jualan RM1 juta dengan produk RM1? Mudah sahaja, mulakan dengan jualan produk yang murah dan mendapat permintaan yang tinggi di pasaran. Pastikan ianya dijual dengan harga yang berpatutan. Ambil contoh produk yang paling mudah dijual iaitu ayam goring bernilai RM1 tanpa sebarang sos. Pengalaman ini dikongsikan dari salah seorang peniaga ayam goreng.

 

jualan-RM1-juta-dengan-produk-RM1

Bagaimana nak buat jualan RM1 juta dengan produk murah?

 

Katakan 75 ekor ayam boleh dipotong dalam 15 ketul. Jual sehari 3,000 ekor dengan 18 cawangan kedai. Sehari setiap cawangan boleh menghasilkan jualan 1,000 ketul dengan pendapatan RM1,000 satu hari. Kerja hanya ambil masa dari 3 petang hingga 10 malam. Dengan upah pada kadar RM77 sehari, ia boleh menyamai gaji yang diterima oleh seorang penjawat awam.

 

Untung kasar jual ayam goreng

Cawangan kedai yang paling banyak menjual ialah 45 beg darab 40 ketul bersamaan jualan sebanyak RM1,800. Mari kira pendapatan untuk jualan sehari.

3,000 ekor ayam x 14 ketul = RM42,000
Gaji pekerja RM77 x 18 cawangan = RM1,386
Waktu kerja sebulan = 26 hari
RM42,000 x 26 hari = RM1,092,000

Untuk pengetahuan anda, bisnes ini beroperasi di negeri Kedah. Khabarnya ia dimiliki oleh seorang pemuda berusia 34 tahun. Bisnes ayam goreng ini dikongsikan dengan adiknya dengan nama bisnes yang sama.

 

Rahsia kejayaan bisnes ayam goreng

Bisnes ayam goreng ini menggunakan konsep leverage di mana mereka membuka cawangan dan mendapat pelanggan yang berulang-ulang iaitu repetition. Hanya berbekalkan produk makanan yang murah dan mudah dijual, ianya mampu menghasilkan jualan sebanyak RM1 juta dalam masa sebulan. Bisnes seperti ini boleh menghasilkan untung bersih sekurang-kurangnya RM500,000 sebulan.

Cerita asal dari Syahrizan Mahmood.

 

11 comments

  1. base on real case scenario punya ya? Pada waktu tengah lapar macam ni, yang saya bayangkan ialah ayam tu… berapa puluh ribu ekor ayam yang diperlukan untuk tampung keperluan ni
    sabree hussin recently posted…Bagaimana cara hasilkan artikel Advertorial yang convert kepada sales?My Profile

  2. ramai orang tak sedar tapi bisnes yang nak mudah jer.. terima kasih..
    Arif Luqman recently posted…10 Formula Headline Magnet Pelanggan Yang Anda Boleh Cuba Hari IniMy Profile

  3. Memang menguntungkan buat bisnes berasaskan ayam ni…
    Noriza Rahman recently posted…Doa Harian dari Para Nabi yang mudah diamalkanMy Profile

  4. Mail tu pun ada sikap keusahawanan walau pun baru sekolah rendah.

  5. produk yang bagus kalau tahu marketing memang senang nak dipasarkan. 🙂
    Oja Samid recently posted…10 Bahasa Dosa Penyebab Anak Degil dan BermasalahMy Profile

  6. bisness makan paling menguntungkan. perlu rajin dan usaha untuk menjayakannya
    Nurul recently posted…Testimoni VIVIX ke atas pesakit diabetesMy Profile

  7. Kalau malu tak dapat apa-apa jawabnya.

  8. wah mesti lebih giat lagi belajar dari para sifu ini supaya bisnis berhasil
    jalan dan makan recently posted…Resep Minuman – Wedang RondeMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.