Kerja Kerajaan Tanpa Melalui SPA

Dec 07

Kerja kerajaan tanpa melalui SPA

Biasa anda dapat berita untuk kerja kerajaan harus melalui Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA). Sebenarnya ada SPA di peringkat negeri iaitu Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Selangor sebagai contoh atau pun agensi kerajaan. Jadi saya nasihatkan anda memohon kedua-duanya iaitu SPA dan SPA Negeri. SPA Negeri membuat pengambilan dengan segera berbanding SPA.

 

Contoh-contoh agensi kerajaan

Anda boleh lihat senarai-senarai contoh  agensi kerajaan di bawah :

1. Jabatan Kemajuan Islam (JAKIM) Department of Islamic Development
2. Jabatan Parlimen Malaysia
3. Agensi Kelayakan Malaysia
4. Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia
5. Bahagian Istiadat dan Urusetia Persidangan Antarabangsa

6. Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang
7. Bahagian Kabinet Perlembangan dan Perhubungan Antara Kerajaan
8. Bahagian Kemajuan Wilayah Persekutuan dan Perancangan Lembah Klang
9. Bahagian Keselamatan Negara
10. Bahagian Pengurusan Hartanah

11. Bahagian Pengurusan Perkhidmatan dan Sumber Manusia
12. Bahagian Penyelidikan
13. Biro Bantuan Guaman
14. Biro Pengaduan Awam
15. Biro Tatanegara

16. Istana Negara
17. Institut Kefahaman Islam Malaysia
18. Institut Latihan Kehakiman dan Perundangan (ILKAP)
19. Pejabat Ketua Setiausaha Negara
20. Pejabat Perdana Menteri
21. Jabatan Peguam Negara
22. Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP)
23. Masjid Negara
24. Pejabat Ketua Pegawai Keselamatan Kerajaan Malaysia
25. Jabatan Audit Negara Malaysia

 

kerja-kerajaan-tanpa-melalui-SPA

Ada banyak peluang kerja kerajaan tanpa melalui SPA.

Bagaimana nak mohon kerja di agensi kerajaan?

Setiap kerajaan negeri dan agensi kerajaan memiliki laman sesawangnya sendiri. Jawatan kosong akan dimaklumkan di sana. Masalahnya ialah anda kekurangan maklumat untuk mencari dan memohon jawatan yang ditawarkan. Anda juga tidak tahu agensi kerajaan yang berdekatan dengan rumah anda.

Dicadangkan anda untuk mendapatkan ebook yang mengandungi Maklumat Agensi Kerajaan yang disusun dan dikumpulkan khas untuk anda. Tak perlu lagi anda bersusah payah untuk duduk di depan komputer terlalu lama untuk mencari senarai agensi kerajaan ini. terus klik pada banner di bawah dan rujuk pada laman sesawang agensi kerajaan yang disediakan. Pasti ada agensi kerajaan yang dekat dengan rumah atau daerah anda, jadi tak perlulah berjauhan dengan keluarga untuk kerja kerajaan.

 

10 comments

  1. dah semakin hilang pulak mood nak kerja kerajaan tuan..minat lebih tertumpu untuk menjadi usahawan dan blogger pro..
    mrhanafi recently posted…Tidur Siang Yang Penuh KerehatanMy Profile

  2. memang ada banyak job sebenarnya kalau nak kerja dengan kerajaan.

    cuma ramai tak tahu je.

    iklannya pun bukan senang nak jumpa online nih.
    titan recently posted…Komisen ke 55 dan 56 dari Ashadee.comMy Profile

  3. Sekarang ni memang tengah apply nak kerja dengan kerajaan juga..kalau apply dengan spa memang tak jalan la
    Noriza Rahman recently posted…Awet Muda dan Sihat di Usia EmasMy Profile

  4. Banyak juga tu yang tidak menggunakan SPA. Ramai yang tak tahu pasal ni..
    Sani recently posted…Senarai Peserta Contest Review Lynk.my 2015My Profile

  5. Lebih ramai orang patut tahu info ni.
    Azam Mohamad recently posted…Bagaimana nak jual ebook dengan cara yang paling mudah?My Profile

  6. Abdul Nashar Bin Aminuddin /

    Betul tu tuan, saya sendiri pun sambil apply SPA sambil tu lawat laman web berkaitan agensi kerajaan.Ada jawatan kosong tanpa melalui SPA tapi kena rajin mencari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge