Nota Pengetahuan Am Latihan Separa Perubatan

Feb 07

Nota Pengetahuan Am Latihan Separa Perubatan

Panggilan untuk peperiksaan online Latihan Separa Perubatan sudah pun diumumkan. Berdasarkan maklumat yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA), soalan-soalan yang bakal ditanya meliputi seksyen Pengetahuan Am.

 

nota-pengetahuan-am-latihan-separa-perubatan

Separa Perubatan mendapat permintaan tinggi dari calon-calon lepasan SPM.

 

Ianya termasuklah aspek kesihatan umum, sains, sosial dan budaya, pengetahuan am Malaysia dan isu semasa. Memandangkan tidak banyak sumber maklumat yang boleh dijadikan rujukan, saya berusaha sebaik mungkin untuk menulis nota Pengetahuan Am Latihan Separa Perubatan.

1. Kesihatan umum. Anda perlu mengetahui aspek-aspek kesihatan umum yang berkaitan dengan semua peringkat umur iaitu bayi, kanak-kanak, remaja, dewasa dan orang tua. Salah satu sumber rujukan yang anda boleh jadikan bacaan ialah www.myhealth.gov.my.

2. Sains. Saya percaya anda masih ingat subjek ini semasa menduduki peperiksaan di peringkat Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Rujuk kepada mana-mana kertas soalan latihan sebagai persediaan.

3. Sosial dan budaya. Ia merujuk kepada Malaysia. Perhatikan corak kehidupan masyarakat anda yang terdiri daripada masyarakat berbilang agama, kaum dan budaya.

4. Pengetahuan am Malaysia. Tajuk ini mempunyai ruang yang amat besar untuk dikaji. Sebagai langkah alternatif, anda boleh rujuk nota-nota subjek Sejarah di peringkat PMR dan SPM. Selain itu anda perlu tahu mengenai pentadbiran Malaysia termasuklah Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri serta barisan kabinet. Ambil tahu mengenai institusi Raja di Malaysia. Selain itu, anda perlu mengulangkaji Kementerian-kementerian dan agensi-agensi Kerajaan, rancangan pembangunan di Malaysia termasuklah belanjawan negara.

5. Isu semasa. Ambil tahu isu-isu semasa mengenai politik, agama, hiburan, sukan, dunia dan kesihatan semasa. Baca akhbar harian, tonton berita perdana di televisyen dan majalah-majalah akademik untuk mendapatkan sumber.

 

 

Mohon anda SHARE artikel ini di laman sosial Twitter dan Facebook kerana ramai lagi sahabat anda masih belum membaca artikel ini.

468 ad

97 comments

  1. adakah semua soalan peperiksaan sama???

  2. AIDA SALWANIE BINTI AHMAD /

    Saya nak download contoh soalan ,da try bt tapi tak boleh ..da submit emel n nama ..

  3. terima kasih admin,harap2 maklumat boleh membantu sedikit sebanyak nanti… insyaAllah..=)

  4. Nurain Muhammad Shahrir /

    20.09.14 ni sy kna mnjalani peperiksaan online bg latihan separa perubatan…nervous sgt sbb tak prepare apa pun …. lgi satu ,exam online ni mcm mna eh ??

  5. nasriah /

    tq for info

  6. izazihana /

    sy pun sama nurain muhammad shahrir..rase berdebar2 pula..harap2 info yang diberi dapat membantu..

  7. tq admin kerana berkongsi serba sedikit maklumat kepada kami .. 🙂

  8. Sy pn kna amek exam online 20/9 ni…rasa nervous jgk..mdah2an semuanya dpermudahkn

  9. thanks admin..page ni bnyk mmbantu..
    tp sy bulan 11 ni sy dh msk 25 tahun..
    still boleh dpt ke?
    hanya mampu berdoa semoga ada rezeki.

    • Ikhwan Fahmi /

      Sama-sama, masih boleh memohon asalkan tak melebihi usia 25 tahun pada tarikh tutup permohonan 🙂

  10. lepas peperiksaan online,pe lagi yang pelu kite buat eh?first time buat cam ni..

    • Ikhwan Fahmi /

      Anda akan dipanggil ke sesi temuduga sekiranya berjaya melepasi tapisan peperiksaan online 🙂

  11. saya pun dapat exam online 20/9 ni.. semoga kita smua dapat lulus,, berapa lama kita bole tahu keputusan exam tu? jika lulus, kita akan ditemuduga? semoga kita lulus..:)

  12. aqilah_qila /

    nak tahulah, apa beza kalau jawab jawapan ‘amat setuju’ dengan ‘setuju’? agak keliru di situ. tq

  13. Saye pom . 20/9 ugk . Nervous nyerrrr :O

  14. terima kasih ikhwan fahmi …semoga ini dpt mmbantu ,,sy exam jugak 20/9 ni ..semoga dipermudahkan kita semua 🙂

  15. Hi, tq utk ebook tersebut. Sy dah dapat… tapi soalan yg ada dalam tu bukan soalan pengetahuan am dan psikometrik… ada ebook lain ke? Terima kasih

  16. dalam 2 ad juga ke pengetahuan am?

  17. aima syahirah /

    Assalamualaikum.. saya nak tanya andai dapat temuduga lepas semua syarat2. ini bermakna kita akan belajar diploma dalam perubatan lepas habis belajar terus serap masuk kerja ke? siapa2 boleh tolong, sye keliru sebab saya tengah ambil ijazah dlm bisnes tp dpt tawaran ni.

    • Ikhwan Fahmi /

      Waalaikumusalam,

      Lepas berjaya dalam tapisan temuduga, anda akan diserap ke latihan sebelum bekerja dalam bidang separa perubatan.

  18. tq admin..mge2 ape y diberikn dpt mmbantu..mudah-mudahan test ni dpt jwb ngn baik..insyaallah..amin..:)

  19. contoh soalan tuk pengetahuan am ada x?

  20. Nur Shakila Shaharom.. /

    Esok sy dh nk mduduki peperiksaan online..rsa bdebar sgt ni..betul ke soalan2 mcm tu je…sy nk tnya pe beza “amat setuju” dgn “setuju”..

  21. slps slesai exam ni,agak2 bape lme ya kte akan thu result. Adakah dlm masa 3 bln kte akan thu keptusan bhwa kte dpt or x untuk interview separa perubatan.

  22. sy dari Terengganu.. esok pon sy ambik exam y same.. last year dh p temuduga.. kat Purtajaya.. tp xdpt.. pastu isi spa blk.. esok doakan sy eh kwn2.. all the best semua!!! dan terima kasih abng IKHWAN FAHMI untuk tips2..

  23. saya pun kena amik exam ni esok….semoga dipermudahkan segalanya..amin…
    saya dah la x pandai politik 🙁 mcm mana kalau dia tanya tentang pru la…menteri kabinet la…hmmm yang lain sy x risau sgt..cuma pengetahuan am tu mcm ssh jer..
    boleh tgk google x?

  24. asyikin /

    mudah-mudahan dapat jawab dengan tenang dan lulus keputusan dengan baik. AMIN…

  25. saya pun kena amik exam ni ….semoga dipermudahkan segalanya..amin…
    saya dah la x pandai politik 🙁 mcm mana kalau dia tanya tentang pru la…menteri kabinet la…hmmm yang lain sy x risau sgt..cuma pengetahuan am tu mcm ssh jer..
    boleh tgk google x?

  26. salam.. saya dapat exam nie esok.. saya nk tnya..bila dah lulus exam tp kita x nak pergi temuduga.. nama kita di blacklistkan ke x? saya belajar ijazah perakaunan sekarang .. confuse sangat..harap admin boleh terangkan

    • Ikhwan Fahmi /

      Tidak, SPA takkan senarai hitamkan nama-nama calon meskipun tak pergi temuduga.

  27. boleh dijawab dgn menggunakan handset?

    • Ikhwan Fahmi /

      Tak digalakkan guna telefon bimbit kerana dikhuatiri lambat dan sukar untuk memilih jawapan.

      • kenapa ujian psikometrik saya kosong x ada keluar apa2 soalan?

        • saya punya ujian psikometrik pun kosong je…cmne ni dh cal unit pep SPA tp line busy..bila dpt x de org pick up phone pulak.. sesiapa boleh membantu??

  28. nurathirah /

    Semoga Berjaya semua. Kepada en Ikhwan fahmi terima kasih atas segala maklumat yang dikongsi.

  29. adothnyy /

    i hope we all can pass this exam

  30. Heyy Lala /

    Assalammualaikum, phewww…saya esok pown dpt panggilan utk exam y sama…ya allah,takotnyeee…

    Otw nk revew,mohon2 sgle dipermudahkan..

    Amin…

  31. saya pun dapat jugak esok..berdebar xterkata.. dpt peluang ke2.. harap2 kali ini brjya..amin..

  32. Nak sgt dpt nie…harap2 lulusss..nak brenti poli

  33. sy akan ambl exam ni bsk (20.09.14) plez,wish me luck..amin…

  34. fuhhhh… ramainye yg dpt .. byk prsaingan n sgt sengit.. do the best guys esok.. kite pon dpt.. ngh bce contoh soalan yg ikhwan fahmi bg.. btw tenz to ikhwan fahmi … 🙂

  35. tq ikwan fahmi

  36. idayu aziz /

    semoga semua dipermudahkan pada esok hari…

  37. sy prepare last minit . mcm x masuk. takot sangat. gud luck semua . all the best

  38. Yang Zyda /

    Esok pun saya ada exam online jgk. Wahh debornyerr. First time ni. Harap dapat buat dengan baik. ^_^

  39. admin nk tny ni ap beza amat setuju dgn setuju.boleh explain x?

  40. study lagi nii… x lambat dah nak ambil exam..good luck for tomorrow guys.. tq sir ikhwan fahmi…

  41. Nervess exam pg jap lg.. goodluck all

  42. anastasya /

    GUD LUCK all .
    sy pun exam pg ni juga .
    Tq Sir utk panduan ini .

  43. Tamat sudah exam

  44. siape ambik peperiksaan online td?? bahagian B xde kuar soalan pon.?? knpe eh.?? adohhh

    • sama la….sye pon yg bhagian btu xkluar soalan…sungguh mengecewakan

    • kenapa soalan seksyen B saya tak dapat buka.. macam mana lh tu ?? boleh ka kita ujian lagi tu??

    • yogies sri /

      ye sye pun x keluar soalan sekrg nie macam mana ye????

    • Haarg kan, sama la. Semua soalan tak keluar yang bahagian B tu.

    • sy ambil exm td…sy soalan part B kelua..tapi lepas tu muncul skrin sesi soalan berikut nya belum dimulakan…/???????mmg kte xdpt apa2 cnfirm yg mngatakan kita dh mnjawab semua soalan tu ek?ble leh check kptusan ye?adoi..pening…

      • saya pun mengalami masalah yang sama seksyen B soalan tak tertera tapi masa tetap berjalan sehinggalah TAMAT tempoh! Maka soalan bagi seksyen B tidak dapat dijawab. Perasaan bersemangat dan diselikan dengan kekecewaan. Aduan juga telah diadukan kepada pihak SPA tetapi tempoh diberikan 3 hari bekerja bagi setiap pertanyaan atau aduan.

      • ad soalan jgk laa yg bhagian B tu.?? sy langsung xde.. tngu smpai time out pastu skrin sesi soalan berikut blm mula.. tnggu jgk.. tp page dye lansung xley nk load.. hurm pening.. y kite jwb bhgian A tu cm ne eh… haish

        • untuk yang tu tak tahulah aishah, nombor soalan memang keluar tapi SOALAN takde. Tambahan pula, masa yang diberikan tidak TEPAT dengan MASA pada jadual peperiksaan. Memang pening… Apakah keputusannya nanti… Moga dipermudahkan dikemudian hari…

      • Tadi saya punya pun. Tapi saya tak hirau lah, saya terus klik ‘keluar sistem’ kerana dalam pautan panduan yang terkandung dalam email dari peperiksaan@spa.gov.my hanya termasuk Seksyen A (50 soalan) & Seksyen B (30 soalan). Saya tadi pun ingat kena tunggu lagi tetapi saya dah lama menunggu pun tiada perubahan pada skrin monitor…

    • Saya sudah jawab semua seksyen. Problem with internet connection? You better call the SPA Urus Setia Bahagian Peperiksaan at 038880 6468/ 8880 6405/ 8885 6347/ 8885 6303/ 8885 6344.

      • hurm dh col bnyk kali tp xde jwpn.. asik ckp line tngk digunakan.. cm ne tuh.. kecewe habis..

    • Saya pun mengalami perkara yg sama. Call spa line busy. Saya call pukul 12.30 tghari, panggilan saya dijawab dan spa kata ujian seksyen b start pukul 12.30 tghari itu. Saya on komputer buka pukul 12.35 mmg ada peperiksaan psikometrik tu dan saya sempat jawab. Alhamdulillah

  45. zulaiha /

    assalamkum encik.. kenapa soalan seksyen B tak keluar?

  46. sama la kita..bhgn B xde soalan?

  47. yogies sri /

    selamat sejahtera, kenapa tak keluar soalan sectin b psikometrik

  48. imayusof /

    amat kcwa sbb soaln xkua…lau xjwb bhgian b cnfirm ke xdpt???

  49. sya pom sama ah….xkluar pom soalan kat part B …yg kluar garisan ptus2 ….msa still brgerak …dah kenape jdi cm nie…?? adoyai …

  50. saya pn kosong je bahagian B tapi abang saya ada je soalan dan dpt jwb hingga habis..adoiiii

  51. Kwn sy ckp ada exam semula bg bhg B pkul 12.30.. Tp sy bru je thu slps dia hbis jwb exam.. Sedihnyaaaaaa

    • Tapi kalau ada mestilah diberitahu. Hmm harap ada sesi kedua la

      • Kat portal rasmi SPA dan laman fb ada diumumkan. Tp sy thu ada ulangan pkul2. Mmg da tlepas la. Nurul mari buat aduan beramai2. Hrp ada ulangan utk kita yg tak dpt amik exam.

  52. assalamualaikum, dan salam sejahtera. sye nak tanye, ape kesannye klw kite x ambik @ gagal peperiksaan spa nie??? kepada yg tau jawapannye pliss tlg share…

    • Ikhwan Fahmi /

      Bagi calon-calon yang gagal menduduki peperiksaan pada tarikh yang ditentukan, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia tidak menjadualkan semula peperiksaan. Namun jika ada permohonan daripada Kementerian/Jabatan ketika permohonan calon masih sah, calon akan dipanggil ke peperiksaan yang sama pada masa akan datang. Calon juga tidak disenarai hitamkan sekiranya tidak hadir ke peperiksaan yang dikendalikan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia.

  53. tu laa hrp ad sesi kedua.. dan hrp ada laa pihak SPA info kat kite eh..

  54. humaira /

    tq,,contoh soalan yg diberikn oleh saudara amat mmbantu..mngenai sualan bhg B yg x dipaparkn tu, bila trjadi mcm tu, kena refresh internet utk paparan (maklumat drp kwn yg exam online peg.kastam

  55. anis fitri /

    Hai kawan2.. saya nak sapa yg berjaya utk temuduga…

  56. sy xdpt view website ebook….bolh tlng send dlm email sy?saya ada intrvw 23hb ni…plez help me & doa tuk dipermudahkn.. amin…

  57. adakah tahun nie soalan yg sama akan keluar seperti peperiksaan sebelumnya??

  58. Begitu banyak dan pelbagai ye soalan-soalan yang bakal ditanya kepada mereka yang ditemuduga.

    Siapa yang memang nak jawatan yang disediakan memang perlu buat persediaan dari awal.
    Perawat Islam recently posted…6 Jenis Punca Gangguan JinMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge