Pembantu Perawatan Kesihatan Gred U11

Aug 08

Pembantu Perawatan Kesihatan Gred U11

Bagi lepasan Penilaian Menengah Rendah (PMR) atau Sijil Rendah Pelajaran (SRP) yang berminat untuk kerja kerajaan di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), anda boleh menceburi kerjaya Pembantu Perawatan Kesihatan Gred U11. Gaji bermula dengan kadar RM1,204.00 dan boleh mencapai sehingga RM3,001.00.

 

pembantu perawatan kesihatan gred u11

 

Permohonan secara online

Jawatan Pembantu Perawatan Kesihatan boleh dimohon secara online menerusi Portal Rasmi SPA.

 

Tugas dan tanggung jawab Pembantu Perawatan Kesihatan

Berikut ialah senarai tugas dan tanggung jawab sebagai Pembantu Perawatan Kesihatan Gred U11 :

Tugas-tugas am

  • Ketik kad kehadiran kerja masa masuk dan keluar.
  • Melaporkan kehadiran pada ketua unit atau jururawat bertugas.
  • Serahkan/ambil tugas kepada rakat sejawat.
  • Kemas katil dan kebersihan sekitar wad.
  • Kemas dan bersihkan katil pesakit discaj.
  • Tukar dan ikat beg linen yang sudah penuh.
  • Pastikan oksigen dan suction berfungsi dan bersih.
  • Bersihkan peralatan perubatan dan bukan perubatan.
  • Menyediakan air kepada pesakit mengikut waktu dan .keperluan.
  • Ambil dan hantar troli makan dari unit sajian.
  • Kutip dan cuci tray selepas pesakit selesai makan.
  • Bersihkan peti sejuk dan peralatan steril ikut jadual.
  • Berhubung baik dengan pesakit, famili pesakit dan unit-unit lain.
  • Hadir ke mesyuarat unit, perhimpunan di waktu pagi dan program untuk menambah ilmu pengetahuan.
  • Membaca dan menurunkan tanda tangan surat pekeliling, minit mesyuarat dan melaksanakan arahan pegawai atasan/ketua wad.
  • Hadir ke program anjuran hospital seperti kelab sukan, aktiviti 5S, gotong royong, akreditasi dan lain-lain.
  • Hantar Laporan Pencapaian Sasaran Kerja Tahunan pada Ketua Unit setiap tahun.
  • Berpakaian seragam bersih dan kemas.

 

Tugas-tugas despatch

  • Hantar dan ambil barang dari atau ke pejabat am, farmasi, makmal, rekod, stor, unit hasil, x-ray dan pejabat penyelia jururawat.

 

Tugas-tugas khas

  • Tugas klinikal menurut tahap 1, 2 dan 3.
  • Senarai tugas klinikal di wad tahap 1, 2 dan 3.
  • Senarai tugas klinikal di unit tertentu tahap 3 contohnya mortuary, phsysioterapi.

 

Senarai prosuder klinikal tahap 1

  • Servis di kaunter
  • Kemasukan wad dan orientasi pesakit
  • Perpindahan wad
  • Discaj pesakit
  • Ubah posisi pesakit

 

pembantu-perawatan-kesihatan-gred-u11

Ada peluang kerjaya untuk lepasan PMR, contohnya Pembantu Perawatan Kesihatan.

 

 

Soalan temuduga Pembantu Perawatan Kesihatan (PPK)

1. Siapakah nama Menteri Kesihatan yang menaungi KKM?
2. Huraikan visi, misi dan moto KKM.
3. Terangkan tanggung jawab KKM di Malaysia.

4. Sebagai seorang PPK, bagaimana anda melayani pelanggan yang datang ke klinik?
5. Apa yang anda faham tentang logo KKM?
6. Klinik dan hospital mempunyai perbezaan dari segi apa?

7. Beri contoh-contoh kempen kesihatan yang dianjurkan KKM.
8. Bolehkah anda bekerja secara syif?
9. Bagaimana anda menguruskan tekanan kerja PPK?

10. Apakah aktiviti yang pernah anda lakukan berkaitan dengan PPK?
11. Apa warna pakaian bagi PPK?
12. Terangkan tugas-tugas PPK di klinik.

13. Berikan ciri-ciri yang perlu ada pada seorang PPK.
14. Bolehkah anda menguruskan pesakit yang sudah berusia?
15. Bagaimana reaksi anda dengan darah dan najis, boleh tahan?

16. Apa kaitan Rukun Negara dengan PPK?
17. Apa yang anda faham mengenai integrity?
18. Bolehkah anda menjalankan kerja-kerja menyelamat seperti CPR?

Sekiranya anda dipanggil ke temuduga Pembantu Perawatan Kesihatan Gred U11, anda boleh rujuk ebook Temuduga Separa Perubatan sebagai panduan. Ianya mengandungi contoh-contoh soalan dan jawapan kepada temuduga jawatan yang berkaitan dengan Separa Perubatan.

468 ad

248 comments

  1. Hehe..jadi, kepada mereka yang berkenaan, panduan ni haruslah menjadi keutamaan..hehe
    Hafizul recently posted…Kelebihan Jobdirumah Version BaruMy Profile

  2. baru tukar theme ke, rasa masa datang hari tu kaler lain hehe..

    apa pun kipidupp

    kepada yang berkenaan bolehlah rujuk ebook

    kalau dah ready senang nak jawab..takdelah nebess sgt
    lankapo recently posted…How To Make Money with Online Game WebsiteMy Profile

    • Ya, nak cuba theme yang putih bagi nampak fresh.

      Jawatan ni banyak berhadapan dengan orang ramai, jadi memang kena rujuk sumber khas untuk siap sedia sebelum temuduga.

      • shera /

        jawatan pembantu perawatan tu terus bekerja atau belajar atau bekerja sambil belajar.

        • Jawatan ini khas untuk mereka yang mahu terus bekerja.

          • DIANA /

            kalau dh jd pembantu perawatan kesihatan nih…ada peluang lg x untuk sambung belajar…boleh ke apply kursus jururawat masyarakat

          • Insyaallah peluang sambung belajar tu ada.

          • sahrul izwan /

            ade laman web nak isi borang x

          • wawa sani /

            owh jadi maksudnya bgi pembntu perawatan nie trus kerja la kan??tdak belajar slama bbrapa tahun lagi??

          • ikhwanfahmi /

            Jika ada perkataan “Latihan” di depan, kena belajar dahulu baru kerja, kalau tiada lepas temuduga terus kerja.

          • Syaira /

            Jawatan ppk ni dia kira berat badan x

          • ikhwanfahmi /

            Tidak kira berat badan.

  3. jawatan ini latihan dia berapa tahun?

  4. Kerja pembantu perawatan kesihatan nie ada banyak bahagiankan? Setiap org kena buat semua ke?

  5. Kalau student lepasan diploma boleh tak untuk kerja ni.

  6. nuramalina Zulkifli /

    assalamualaikum . pembantu perawatan kesihatan ini belajar 3 tahun dulu ataupun terus bekerja ?

  7. Intisyar /

    jawatan ppk ni ada kenaikkan gred jawatan tak…ke U11 jgk smpai kita pencen

    • ikhwanfahmi /

      Ada kenaikan jawatan mengikut budi bicara majikan.

      • Jumaatia Binti Majanun /

        assalammualaikum salam perkenalan,en.ikhwanfahmi, saya nak minta jasa baik en saya nk hadiri isnin ni itrview u11 ni, boleh bagi tips sedikit soalan yg akan diajukan biasa apa soalan ya..boleh email saya jumaatia@gmail.com

        terima kasih..

  8. Mohd Syaiful Muktar /

    Asalamualaikum, Ikhwan.
    Saya bakal menghadiri temuduga PPK pada 1/9/15.
    Dalam masa yg singkat ini boleh Ikhwan berikan tips2 utk temuduga dan skema soalan yg bakal diajukan.
    Saya betul2 mengharapkan agar dapat diterima bekerja utk jawatan ini.
    Sila email kepada saya.
    Jasa baik dari Ikhwan samatlah saya hargai.
    Wasalam.

    • Taufik /

      Eh sama lah kita. Saya dapat jugak. Saya di jkm ipoh. Awak?

      • nur azlina /

        As’salam. . .encik ikhwan fahmi boleh saya nak tahu tips2 untuk menghadiri temuduga ppk tersebut. . jikalau tidak keberatan boleh laa email saya. . saya hadir temuduga pada 3.9.15 nanti. .
        Saya berminat sangat untuk masuk dalam pekerjaan ni. .

    • Nanti dah intvw update ye…soalan ape yg ditanya

    • Dah interview ke? Share la soalan. Sy interview 2/9 esok jkm jb

    • Baby /

      Hi.. blog ni masih aktif tak encik Ikhwan
      kita nak tnye contoh soalan.. link tu dh buka xdpt..

      boleh send ke email kita if aktif

    • ikhwanfahmi /

      Sila rujuk kepada artikel di atas, saya sudah kemaskini.

      • Hamzi /

        Sy nk tny skranya diterima bkrja sbgai ppk boleh mhon tak untuk smbng blajar bg urusan knaikan pngkat atau gred..

        • ikhwanfahmi /

          Ada, anda kena menduduki peperiksaan untuk disahkan jawatan dan kenaikan gred perkhidmatan.

    • Annur /

      dapat x kerja tu x?

  9. Nur halimah /

    Sy nk tnya kalau gred spm…melakukan pemohonan adakah gaji permulaan sama dgn gred pmr

  10. beloved eiza /

    mahu bertanya kalau temuduga tunjukkan sijil spm or pmr bagi jawatan ini…

  11. diasha /

    Nak tanya uniform ppk u11 warna ape?putih jugak ke?sama ke uniform lelaki dan perempuan?ingin tahu kerana ada kemungkinan panel akan mengajukan soalan seperti ini..saya temuduga 4/9/15 ini..harap saudara ikhwan dapat jelaskn..tq

  12. ilanabila /

    saya pun dapat intiviu ppk 10/9 kat jkm ipoh..harap lah dapat..

  13. Assalam.. wahh mcm ramai je yg dpt interview d jkm ipoh.. sy 4/9 ni.. aduii nebes nyerr.. kna study sikit2 ni.. mintak tips dan panduan.. tq

  14. sy pon dpat interviu 7.9 nie dkat jkm ipoh.xtau nk stdy apa lagi pasal jawatan nie 🙁

    • tuty,saya pun dpt iv ppk ni kt jkm ipoh 7/9 ni.. awak pukul berapa.. x pnh iv spa rsau la

  15. Salam..en.ikhwan sy ada diploma so lbh baik tunjuk k @x diploma yg sy ada..

  16. yaya hasha /

    haiii…saya pun dapat iv ppk 6sept ni area sg.petani kedah. takut jugak bila nak pergi iv ni.huhu.all the best semua 🙂

  17. Alhamdulilah baru selesai intiview..nk kongsi sikit soalan yg sy dapat..
    1.awk ada diploma knapa memohon jawatan ini.
    2.apa yg awk tahu ttng ppk? & uniform macamana?
    3.erti kemerdekaan.
    4.jika anda ditempatkn d rumah org tua bagaimana anda akan mengendalikannye..?
    5.bgaimana jika org bpgalaman mnegur anda sdgkan dr segi pendidikan anda lbh tgi darinya.
    6.keje ini adalah mgikut shift bgaimana awk nak bgkan masa bsama keluarga?
    7.sanggupkah anda jika dtempatkan luar dr pahang?..

    Hmm..tu soalan yg di ajukan buat sy..gud luck semua yg akan intview n sudah intview..

  18. kalau sijil pmr saya ilang bagaimana pula ? hanya slip yg adaa

  19. Tdi kul 10 pg lps interview kkp kt jabatan ukur dan pemetaan johor ,hee alhamdulillah ?
    Soalan soalan yg ditnye :

    Perkenalkan diri?
    Mcm mne pengurusan masa smse anda bekerja(cite psal cmne keje sblom ni, gaji )?
    Apa yg anda faham tntg ppk?
    Pena dgr tak ppk dlm pngurusan org2 tua?
    Tugas nye mcm mne?
    Sggop buat kerja pngurusan org2 tua seperti mkn mnum, buang air?
    Maksud integriti?

    Smge brjye utk sume , tq ihkwan diats blog yg disediakan ? asssalam

  20. Ain Azhar /

    Assalamualaikum. saya nak tanya kalau saya sekarang tengah ambik stpm,sem 3, saya kena tunjuk ke slip exam sem 1 saya? ke tak payah

  21. Nor Hasimah /

    minta perjelasan,adakah pembantu perawatan kesihatan U11 yang bertugas jabatan dietetik sajian.dikehendaki memasak di dapur hospital?..sedangkan senarai tugas yang dipaparkan oleh tuan tidak menunjukkan pembantu perawatan kesihatan U11 perlu memasak..

  22. nur /

    assalamualaikum..smua..siapa yg dah serap masuk ke ppk tahun ni @ lepas…(tmuduga di jbtan kebajikan masyarakat bukit gantang wahab ipoh)..apa2 pkembangan pm sy..0134052357

  23. Fatin Nasuha /

    18/10 haritu saya interview, mintak jawatan ni.. Alhamdulillah, saya dapat. Tak sangka pada usia 18, saya dapat bekerja di hospital. Saya masih keliru apa tugas2 dia, jadi terima kasih utk artikel yang ini. ❤️

  24. Kamalrozai /

    sy lpasan diploma eng, ada dpt jwatan setaraf tp smpanan dan telah xpired, intvw lain strf juga gagal, last sy mhon ppk rezki dapat.. tp tak sangka bukan di hospital tp di jkm, skrg da dua tahun krja

  25. Ratesh /

    saya yg sangat2 suka kerja ni !! tgk la ada rezeki sya!!!!!

  26. Norazlin Binti Aboo Bakar /

    Blh ke umur 45 mohon kerja

    • ikhwanfahmi /

      Umur 35 tahun ke bawah sahaja boleh mohon.

      • suria /

        salam En. ikhwan. saya dah temuduga jawatan PPK U11 arini. saya nak tanya jika berjaya temuduga ni adakah saya perlu mengikuti mana2 kursus sebelum bekerja dan berapa lama tempohnya?

        • ikhwanfahmi /

          Jika anda mohon jawatan PPK, anda akan terus bekerja. Jika anda mohon Latihan PPK maka kena masuk kursus dahulu.

  27. MOHAMAD ROHAIZAD BIN ABDULLAH /

    PEMBANTU PERAWATAN KESIHATAN GRED U11

  28. mazli /

    kalau ade penyakit asma bole ke mohon jawatan nie?

  29. junaidah /

    Asalamualikum…Encik Ikhwan, saya ingin memohon jawatan ini di protal SPA..Tapi kenapa ye jawatan ini tidak muncul langsung di dalam JAWATAN DI POHON…mohon beri tunjuk ajar..terima kasih..

  30. ikhwanfahmi /

    Sila daftar menerusi link dalam artikel ini.

  31. jayo /

    Kenapa bila nak update Permohonan, takda untuk permohonan srp/pmr dan pt3? Hanya ada spm dan stpm? Mohon bantuan.. Admin

    • atikah /

      Sy jawab melalui pengalaman sy selama 2 tahun mohon SPA.

      – anda layak memohon 2 jawatan terendah shj.
      contoh: Ada degree dan diploma.
      Anda hanya layak mohon utk jawatan degree dgn
      diploma shj.Butang permohonan jawatan SPM & PMR
      tidak akan ada.

      contoh: Ada degree tp x ada diploma (matrik @ fast track)
      Anda hanya layak mohon degree shj. Selain itu
      tidak layak samaada diploma spm atau pmr.

      Satu tips sy nak kongsi.
      Kamu ada degree tapi tidak dipanggil utk temuduga dan dalam masa yang sama ada kekosongan jawatan spm dn pmr. kamu boleh ubah maklumat akademik @ buang maklumat akademik bahagian degree.

      jangan risau permohonan terdahulu utk kelayakan degree sudah termasuk dlm sistem2 jabatan y memerlukan jawatan tersebut. Jika anda lulus syarat y degree terdahulu anda akan dpt keputusan nya.

      • atikah /

        Ini adalah pemerhatian sy setelah bertahun – tahun mencari kerja di SPA.

        Pengalaman sy sepanjang mengamalkan tips di atas.

        TERBARU
        – Bulan 4 2017 hadir iv kastam n41
        – Bulan 8 2017 akan hadir iv pembantu perawatan kesihatan u 11 & penghantar notis u11.
        – Bulan 9 2017 akan hadir iv inspektor.

        TAHUN 2010 – 2012
        – iv pembantu imigresen n19
        – iv penterjemah bahasa n19
        – iv nurse

        Tapi masih belum satu pun menjadi rezeki sy. Doakan sy lulus salah satu iv nanti.
        terima kasih.

        • ikhwanfahmi /

          Saya doakan cita-cita anda tercapai untuk kerja kerajaan.

    • Shila /

      Assalamualaikum.. Sy dpt panggilan temuduga ppk. Pd 10/8 .sy tkt sbb sy x biasa.. Tlg bg tunjuk ajar blh.. Soalan yg cm mana penemuduga akn tanya ye.. Tlg ye…. Sy brharap sgt agar dpt kerja tu..

  32. Salam jawatan pembantu perawatan kesihatan gred u11 ni terus bekerja ke

    • ikhwanfahmi /

      Waalaikumusalam, kerja untuk tempoh percubaan kemudian baru diserap sebagai staf tetap.

      • Ainur Athirah Bt Mohd Suhaimi /

        Assalam.. Cik tumpang tnya.. Em lama interview tu ada ujian brtulis juga ke

  33. Tasya /

    Jawatan nie dia bagi latihan dlu ye??bpe thun ye?

  34. WAN NORAZIMAH /

    salam..saya akan ditemuduga pada 9/8/2017..apa patut sy sediakan sebelum ditemuduga? ini first iv saya ..blur 🙁

    • ikhwanfahmi /

      Sediakan dokumen seperti sijil akademik dan sijil penghargaan semasa belajar dahulu, simpan dalam folder untuk ditunjukkan semasa temuduga.

      • Mazlin /

        Assalamualaikum En Ikhwan
        Saya telah dapat panggilan temuduga PKK pada 9/8/2017 ni…
        di menara ansar jb
        nak tanya…. sekarang ni bekerja kerajaan sebagai pembantu operasi pejabat pendidikan dari tahun 2003. Andainya… kalau saya temuduga dan berjaya…. gred gaji saya akan dikira sbg gred gaji yang saya sandang sekarang atau gaji baru

      • Juju /

        Assalam, sy student diploma seem4 uitm dlm bidang perbankan, sy dpt tawaran ppk no Dan temuduga sy 9/8/17 ni.. Tapi sy belum habis smbung beljr lagi. . Tnggal 2 sem shja sy hbis diploma.. Dan sy bingung sekrg.. Mohon pendapat Dan nasihat dri abg yg berpengalamn.. Please, tq.

        • ikhwanfahmi /

          Habiskan dulu belajar, sebab gaji diploma lebih tinggi dari gaji kerja PPK.

          • sya student dip sem4 politeknik Sya nak mnta pndpat ncik, sya iv 8/8/17 ni ? Sya bingung ncik sya kena prgi iv tu then study sya mcm mna ?

    • Zaha /

      Hai, saya pun dapat jgk temuduga jawatan ni di Ipoh pada 9/8 ni…nak buat persediaan lah, harap dipermudahkan..

      • Shila /

        Sape2 blh x kita knl2 sape2 yg dpt iv ppk blh x wasap sy ni no sy 0193322903

        • Emyrul Syakinnas Binti sayani /

          hai awak…
          interview 9/8
          nanti ke??
          kt menara ansar??

          • mazlin /

            awak dapat iv kat ansar ke 9/8 ni
            saya dapat iv di situ..

      • Dsisi siti /

        Sme la..dpt iv ppk dkt ipoh jgak..9/8 ni..moga dpermudahkan

    • Shila /

      Sy dpt pgilan interview 10/8..sy xbiasa..
      Cm2 perasaan yg dtg.. Tkt.. Risau.. Cm2
      Ni intrview prtama sy..

      • Shila /

        Selalunya soalan yg macam mana akn ditanya ye.. Blh bg tip x???

        • ikhwanfahmi /

          Sila rujuk artikel di atas, saya sudah kemaskini.

          • suhada /

            salam..saya bakal hadiri interview pda 7/8/17 di ipoh..gementar sgt..dah lame x hadiri iv fomal mcm nie..saya dlu pernah menjdi stdent nurse dn sempat mnjalani prktikal selama setahun lebih di hspital..dn pglaman mnjlnkan tugas brsama ppk..saya nak tanya,perlu ke sy tunjuk result smase di kolej pdahal x sempat abis belajar atas masalah keluarge dlu..?

          • ikhwanfahmi /

            Tidak perlu tunjuk keputusan semasa di kolej.

        • erika /

          Saya pun iv 10/8 jgk. Awk kt mana?

      • Syazumeow /

        Wah. Kta sma lh awak sya pon ada itvw d tawau tnggal 10/8 ni intvw sya yg prtma jgak. Nebes ni… Good luck 4 ur 1st intvw ye.

    • ROSHAZANI OTHMAN /

      Salam..sama sy sis..sy iv 9/8 jgk..nebes..ni kali ke 4 dpt iv ppk u11..hrp2 dapat..amin..

      • Salam…sy kena iv esk 10/8 kat spa k.bharu..blh saya tahu soalan apa yg panel tnya…terima kasih

    • Hamzi /

      Blh tahu iv dimana ya nnti

    • Annur /

      saya pun dapat😂😂 xtau nak bljr apa

  35. shalin /

    salam en ikhwan,sy nk tny seandainya kita ade msalah klit adkah ia akan menjdi halangan utk kita mndpt kerja ppk ini?

  36. Amanda /

    sy pun akan iv pda 10/08/2017..1st iv..masih blur ttg ppk.. klu sdh llus iv..adakah calon akan kursus selama 3 thn d kolej atau trs bkerja?

    • ikhwanfahmi /

      Jika anda menerima panggilan Latihan PPK, anda akan belajar dan berkursus dahulu. Jika sekadar jawatan PPK, anda akan terus bekerja setelah melepasi ujian temuduga.

  37. Juan Reynold /

    Hallo.. semasa temuduga perlu kah saya memberi diploma ?? Kelayakan jawatan pembantu perawatan kesihatan hanya memerlukan PMR. Saya takut x di terima nanti.

    • ikhwanfahmi /

      Tidak perlu tunjuk diploma, tinggalkan sahaja di rumah.

  38. Juneo /

    Salam sejahtera En.Ikhwan Fahmi.
    Sy nak tanya beberapa soalan.
    1.Sekiranya berjaya dalam IV PPK ni,berapa lamakah tempoh latihan sebelum masuk kerja.?
    2.Tugas PPK ni adakah d Hospital sahaja.? Atau d tempat lain selain hospital.

    • ikhwanfahmi /

      Tempoh menunggu akan dimaklumkan oleh SPA. PPK bertugas di jabatan atau kementerian yang ditetapkan oleh SPA, tidak semestinya hospital atau klinik.

      • Ahmad Faiz Bin Sha'ri /

        Assalamualaikum encik ikhwan..sy skrang sdng bljar di politeknik,skrng sem3.. Adakah sy perlu menujukkan keputusan final exam sy semasa sem1 dngn sem2? Atau x perlu? Sbb ini first iv sy 10/8 ni ….

      • faiz /

        Assalamualaikum encik ikhwan..sy skrang sdng bljar di politeknik,skrng sem3.. Adakah sy perlu menujukkan keputusan final exam sy semasa sem1 dngn sem2? Atau x perlu? Sbb ini first iv sy 10/8 ni ….

        • ikhwanfahmi /

          Tidak perlu tunjukkan keputusan peperiksaan semasa temuduga.

  39. Hidayu /

    Salam nk tye ada papew tips x nk jwb soalan dri pihak spa? Neves takot xlulus. Iv 10/8 nie kt paya keladi K.Terengganu.

  40. Lilu /

    Salam sejahtera En. Ikhwan fahmi.
    saya nak tanya soalan, begini saya belajar setakat pmr sahaja,tapi alhamdulillah dapat iv Ppk ni pada 9/08/17 dan langsung tidak mempunyai sebarang sijil untuk di bwa msa iv nanti. Boleh kah iv jika tdak mempunyai sijil? Mohon pnjelasan. Terima kasih☺

    • ikhwanfahmi /

      Sekurang-kurangnya anda bawa resume semasa temuduga.

      • Lilu /

        Nak tanya soalan.
        Bolehkah menggunakan slip pmr sahaja jika tdak mempunyai sijil pmr?
        Terima kasih.

  41. Azieshella Ladius /

    salam sejahtera En.Ikhwan. saya telah mendapat IV PPK pada 9. 8. 2017 jadi saya ingin b’tnya adakah IV PPK ada penapisan s’kiranya IV yang pertama telah berjaya?

  42. Salam sejahtera en ikhwan. Sy nak tnya skiranya IV pertma telah b’jya, adakah p’napisan akan d lakukan ataupun perlu lg utk m’lalui IV yg s’trusnya

    • ikhwanfahmi /

      Temuduga ini sekali sahaja, tiada temuduga yang kedua.

  43. Farah /

    salam..saya dpt iv 9.8 ni..berat saya hampir2 80kg..agak2 lulus ka?hmmmm

  44. mira /

    Salam en ikhwan.saya ada dapat pggln temuduga PPK.saya ada degree.perlu tak sy bawa semasa interview nanti?

    • ikhwanfahmi /

      Tak perlu, simpan ijazah tersebut di rumah.

      • mira /

        ok kalau macam tu dalam resume pun tak perlu tulis jugak ke?

        • Shila /

          Sy akn pergi temuduga ppk pd 10.08 di kuala lumpur.. Ada x sape2 kt cni sma tempat dgn sy??

          • Nurul /

            Sy pon 10.8 juga tapi kat alor star, sy pon prtama dpnggil tmuduga

          • fiqah /

            sy kt kl jgk nti tp 8hb ni

          • Xleh nak tdo sbb neves nak iv , sy iv kat kl 7/8

          • sheda /

            sya pn kat kl jugak. 10.08.. good luck semua…

      • atikah /

        tuan. sy baru lepas iv td 8/8 jawatan PPK. sy ada kelulusan ijazah.tp sy x bawa sijil saya.dan sy x beritahu sy sambung belajar lepas spm. panel mcm boleh tahu sy ada ijazah. dia baca semua jawatan2 y pernah sy mohon. macam khilaf di situ.

        saya mohon tunjuk ajar tuan. bila terjadi perkara di atas apa y perlu calon2 jawab @ pertahan kan diri?

        satu lagi. sy ada stu lagi iv pembantu operasi lulusan pmr. sebagai persediaan apa y sy perlu buat.

        1. adakah sy kne bawa semua sijil pendidikan y saya ada.dan tulis semua di resume.dan bagitahu semasa temuduga.?

        2. atau adakah sy kne bawa sijil setakat spm sahaja.dekat resume pn tulis setakat spm shj. tetapi mase iv bagitahu y saya ada sijil kelayakan y degree dll?

        harap tuan boleh beri tunjuk.

  45. Asyraf /

    Assalam,
    Saya student stpm penggal 3 dan saya dapat temuduga tawaran PPK u11..
    saya temuduga 9/8 ni dekat alor setar
    nak tanya better kalau saya habiskan stpm atau macammana?
    1 more/
    Bila keputusan temuduga akan keluar selepas tarikh temuduga ?

    • ikhwanfahmi /

      Tamatkan dulu STPM anda.

      • syairul /

        salam encik ikhwan saya ada iv 08/08/17 ni..sya nervous sebab ni pertama?..apakah soalan yg akan d ajukn pada saya..dan boleh bagi tips cara menjawab nya beserta contoh ?

      • Assyuha /

        Boleh bagi contoh resume yang sesuai utk iv ppk ni …

      • Intan zurina /

        Salam ikhwanfahmi..saya dpt iv 6.8 kt alor star..tp saya x pandai nk bt resume.
        Boleh x ikhwan tunjuk cara nk sediakan resume.
        X fhm tang sumbangan dan kebolehan istimewa.

  46. salam, sy dpt temuduga ppk 6/8. sy nak tny, agak2 ape sumbangan yg perlu diletakkan didlm resume spt yg diminta ?

    • ikhwanfahmi /

      Sumbangan anda boleh ditulis seperti sumbangan pada persatuan di sekolah atau di tempat tinggal anda contohnya gotong-royong membersihkan kawasan kampung.

      • Lilu /

        Bagaimana jika tdak mempunyai apa apa sumbangan? Mohon penjelasan

        • ikhwanfahmi /

          Kalau tiada sumbangan, maka panel penemuduga akan memilih calon yang ada sumbangan untuk layak menjawat PPK.

          • Lilu /

            Sumbangan tu perlu sijil atau tdak sbgai bukti? Sbb smua sumbangan yg pernah sya lakukan tdak mnpunyai sijil.

          • ikhwanfahmi /

            Boleh tulis dalam resume, senarai sumbangan yang pernah diberikan.

        • En.ikhwan .. Blh terangkan sumbangan tu jenis mcm mana.. Kalau selalu derma darah blh x

  47. Mira /

    Salam. Encik ikhwan,alhamdulillah saya akan menghadiri iv ppk pada 7/8/17 ni di kuala lumpur. Tetapi sekarang saya masih belajar ijazah sarjana muda perguruan sem 1. Adakah saya perlu melampirkan surat tawaran belajar degree saya ketika iv nanti?

    • ikhwanfahmi /

      Waalaikumusalam, tidak perlu lampirkan surat tawaran belajar di peringkat ijazah. Saya cadangkan anda habiskan belajar dalam bidang perguruan dahulu.

      • Nisaa /

        Salam en.ikhwan boleh x saya dapttkan tip mcam manaa nk hilangkann nervouss..sya iv 6.8 dekat wisma persekutuan alor star…spaa yangg daptt semogaa kitaa sma2 berjayaa aminn yaa rabb

        • ikhwanfahmi /

          Bertenang, anggaplah panel penemuduga itu kawan kita sendiri 🙂

  48. Emyrul Syakinnas Binti sayani /

    Assalamualaikum …
    saya ada iv pada 9/8/2017
    di pusat temuduga spa di menara ansar..
    pada jam 9:00 pagi..
    doakan mudah2han saya dapat…
    seandainya tidak dapat hadir semasa temuduga adakah nama akan blacklist ??
    #ikhwan fahmi

    • ikhwanfahmi /

      Jika tak hadir, anda takkan disenaraihitamkan.

      • Mohd izzuwan /

        Asamualaikum en ikhwan..
        Saya pn dapat jugak intiew ppk di pulau pinang..dan sya ingin bertya ckit dalam resume perlu tulis ke sumbangan kita..xkisah apa2 sumbangan pun ke..
        En ikhwan

        • Mohd izzuwan /

          Saya dapat intiew ppk 8/8/17 di pulau pinang.

        • ikhwanfahmi /

          Waalaikumusalam, sumbangan tersebut mestilah berkaitan dengan PPK atau sumbangan kepada orang ramai.

          • Linnn /

            Assalamualaikum en ikhwan. Saya ada iv pada 7/8 ni. Saya nak tanya ppk ni untuk pmr kan? So perlu ke saya bawa sijil spm dan diploma? Dan agak agak berapa lama kita nak dapat tahu keputusan yang kita ni layak atau tidak

          • ikhwanfahmi /

            Ya, bawa sijil SPM dan diploma yang anda miliki.

  49. nur aliya /

    assalam encik ikhwan, sya dpt iv ppk 10/8 ni..so sya nk tye, prlu ke sya bawa sjil² progrm or prsatuan yng prnah sya sertai di uitm ..skrng sya tngah blajar di uitm sem2..and sjil² pghrgaan pmr & spm?slip sem yng lepas prlu bwa jugk ke? mohon pnjelasan ye
    #ikhwanfahmi

  50. boleh tak contoh sumbangan tu cmni
    Sumbangan
    1.Menjadi sukrelawan BSMM semasa sukan sekolah

  51. Nurfarzana /

    Dekat resume tu nakvtulis result pmr ke jg?

    • ikhwanfahmi /

      Tidak perlu tulis keputusan PMR.

      • nurhayati /

        salam .sy dpt iv ppk , tapi sy keliru nak pegi ka tak sbb sy skrg stdy engineering mechanical sem5 dan satu sem lagi nak habis . kalau tak pegi adakah nama sy akan di blacklist dan xkn dpt mana2 iv lagi dlm spa8i ? dan gaji permulaan ppk skrg rm8++. lagi ke ? sbb sy ada baca , ada yg bgthu gaji ppk skrg rm1+++

        • ikhwanfahmi /

          Jika tak pergi temuduga, nama tak kena senarai hitam. Ya, gaji PPK bermula dengan RM800+.

  52. Alexandria /

    Slmat sjahtera, PPK ni bekerja smbil belajar ka? Ada tak convocation dia nanti?

  53. zaleha /

    Saya ada degree sains komputer. perlu tak saya TUNJUK dan TULIS dlm resume degree saya tu. Terima kasih en. sbb sudi membls.

    • ikhwanfahmi /

      Tidak perlu masukkan, PPK ini hanya perlukan lulusan lepasan PMR sahaja.

      • atikah /

        tuan.mohon tips..sy khilaf sbb xbagithu ada degree. panel check maklumat di spa.maklumat kelayakan degree sy xletak kat situ dan dekt resume pn xletak.tapi ada kerja2 y sy pernah mohon, y xberjaya.
        bulan 4 haritu ada hadir kastam n41.

        panel xprovoke.tp sy rse terkesima disitu.dan xtahu nk respond macamana.

        mohon tunjuk ajar tuan. terima kasih

  54. Assalamualaikum wbt.
    maaf en.Ikhwan kerana saya menganggu…
    saya ingin bertanya
    Sekiranya saya dapat tawaran didlm ppk,adakah tempat perkhidmatan akan di tentukan oleh kkm atas sebaliknya???
    Dalam masa yang sama,andai kita sudah pergi interview,adakah nama kita akan di blacklist jika kita menolak tawaran?
    Untuk pandangan…terima kasih

    • ikhwanfahmi /

      Nama tak disenarai hitam jika tak pergi temuduga. Tempat bertugas akan ditentukan oleh KKM.

  55. Mahidah /

    Assalamualaikum. Betul ke lesen memandu wajib untuk temuduga bagi jawatan ini? Bagaimana dengan kami yg belum ada lesen memandu kerana baru habis belajar? Temuduga akan ditolak ke? Mohon pencerahan. Terima kasih.

    • ikhwanfahmi /

      Waalaikumusalam,

      Tidak ada kewajipan memiliki lesen memandu untuk jawatan ini kecuali anda mohon jawatan pemandu.

  56. nurul syazwa /

    assalamualaikum,encik ikhwan fahmi.
    saya nak tnya ? saya ada sijil PT3 .perlu tak bwak? . pastu slip SPM saya perlu bawak tak ? saya baru habis spm tahun lepas.(TAHUN 2017)
    sekarang saya belajar di sem 1 STPM . BELUM EXAM LAGI.
    KEISTIMEWAAN TU NAK TULIS MACAM ? saya tak paham . boleh bg contoh

    • ikhwanfahmi /

      Bawa semua sijil PT3 dan SPM yang anda miliki. Keistimewaan itu adalah kelebihan diri anda.

  57. press /

    sy sdg study diploma dlm pgurusan hotel tinggl satu sem shj lg utk dihabiskn. dn.sy dpt iv utk ppk ni, adakah sy prlu truskn iv tsebut?

  58. sharon /

    Assalamualaikum encik ikhwan,tlg bls pertanyaan sy ye..
    salinan utk ic , surat beranak & sijil2 perlu ada pengesahan kah?
    Terima kasih.

    • ikhwanfahmi /

      Tidak perlu, bawa yang asal sahaja.

      • Ass slm ncik ikhwan , sya nak tanya skrg sya tngah study diploma agriculture sem4 . So sya ada dua sem lagi dkat politeknik tu, tapi klau sya pgi iv 8/8/17 nnti mcm mna study sya ncik ? Apa ptut sya buat . Sbb skrg sya tengah bingung buat plihan
        Roszliana recently posted…Calon Simpanan Separa PerubatanMy Profile

        • ikhwanfahmi /

          Saya cadangkan anda habiskan dahulu diploma anda, sebab gaji diploma lebih tinggi dari PPK.

      • Calon keliru /

        Salam..en ikhwan yg calon iv PPK berkelulusan degree n diploma perlu sertakn n lampirkn x semasa iv..sbv ade trbace reply en ade yg en mention perlu bawa n ada jg yg en mention bawa..sbenar nya perlu ke tidak ye..tq

        • ikhwanfahmi /

          Boleh bawa, tapi kena bersedia untuk disoal dengan panel penemuduga.

          Harus diingat, jawatan ini perlukan lulusan PMR sahaja.

  59. Ainul /

    en. ikhwan, apa kaitan rukun negara dengan tugas2 seorang ppk? sy masih belum jumpa jawapan.

  60. Takutnya,, 11 hribln 8 ni ,sya ada intrview kt ipoh … sya takut x bole jwp .. bole bgi tips utk hilngkn nervous ?#ikhwanfahmi

  61. Calon keliru /

    Salam.. En ikhwan..tips utk pembantu operasi gred 11 ada x.. seperti xbanyak info utk position tersebut bila di google.. mohon bantu n share tipsnya..tq ye..

  62. hello ikhwan..dalam jawatan tersebut hanya di minta sijil pmr..perlukah saya membawa sijil spm juga?sijil2 akademik yg diperlukan hanya untuk pmr ataupun spm juga diperlukan?

  63. syafa /

    assalamualaikum tuan..sy dpt pnggln iv 10/8 nihh…saya bru hbs diploma..jd perlu ke sy bwa sijil diploma nnti iv ni

    • ikhwanfahmi /

      Tidak perlu bawa diploma, harus diingat jawatan ini perlukan lulusan PMR sahaja.

  64. salam, saya nak tanya, dokumen yg telah difotostat tu kena ada cop pengesahan atau tidak perlu ya?

    • ikhwanfahmi /

      Jika ada masa, minta pengesahan dari Ketua Kampung atau Pengetua Sekolah.

  65. Tuan , sedikit pertanyaan , harap tuan sudi jawab . Sebelum meninggalkan bilik iv , penemuduga sempat berpesan kepada saya supaya nanti check keputusan temuduga sebulan lagi . Adakah itu satu hint yang saya berjaya untuk dapatkan jawatan itu ?

  66. wan norazimah /

    Nk tyeee..menteri yg menaungi kkm dato Dr.s.subrananiam ke?

    • atikah /

      ya betul. sedikit sy nk kongsikan tips sy iv td.
      1. pemakaian – pembantu kaunter bg thu ramai y xsedia nk kerja.kerana pemakaian tidak menepati piawaian.

      wanita – sepatutnya pakai baju kurung /kurung moden.bukan baju kurung y singkat @ y utk pakai dhari raya. (maksud sy pakai baju minimalist)

      kasut wanita pastikan bertutup dn bertumit sedikit, kalau nampak kulit kaki pakai stoking.

      lelaki – elakkn pakai kasut sukan. pakai kasut hitam/ koko gelap. pakai tie lebih kemas.kemeja y berwarna cerah.

      2. Dokumen
      td sy diberi tips supaya membawa salinan sijil2 kokurikulum y disahkan. kepilkan sekali dgn resume.
      katanya sebagai nilai tambah.
      (di surat jemputan ada menyatakan x perlu di bawa)

      sy rumuskan soalan y ditanya td. soalan sgt direct.
      1.rukun negara
      2.tugas anda dtempat kerja
      3.gaji permulaan ppk berapa
      4. kenapa mohon ppk

      selamat berjaya semua.semoga ada rezeki anda. doakan urusan sy dipermudahkn

    • ikhwanfahmi /

      Boleh periksa di laman rasmi KKM untuk maklumat yang terkini.

  67. asalamualaikum,sya baru habis iv harii ni berapa lamakah keputusan baru keluar?

  68. Berapa lamakah tempoh keputusan temuduga selepas hari temuduga tersebut.?

  69. Saya akan iv esok , tetapi sijil pmr sy tertinggal di tempat blajar sy (jauh) . Apa perlu sy buat? Buntu sgt niii

  70. nurul syazwa /

    saya iv di perlis tadi. bila keputusan keluar ? saya lupa tnya tadi sebab getaq sngt.

  71. ikhwanfahmi /

    Waalaikumusalam,

    Soalan sebenar pasti berbeza, ini hanya contoh sahaja.

  72. Cik Nur Fadila /

    berdebar nk tggu.. Allahu..harap2 dapatlah..amin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge