Senarai Semak Peperiksaan Separa Perubatan

Feb 15

Senarai semak peperiksaan Separa Perubatan

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) akan membuat pengambilan calon-calon Latihan Separa Perubatan 2 kali setahun. Setiap pengambilan melibatkan lebih 40,000 orang calon yang akan menduduki peperiksaan Separa Perubatan. Anda yang terlibat harus ada senarai semak peperiksaan online Separa Perubatan sebagai persediaan.

 

senarai-semak-peperiksaan-separa-perubatan

Semak keperluan peperiksaan Separa Perubatan sebelum ia bermula.

 

Di antara perkara yang perlu diberi perhatian dalam senarai semak peperiksaan online Separa Perubatan ialah seperti berikut :

1. Dapatkan ebook rujukan Separa Perubatan. Ambil masa sekurang-kurangnya 3 jam untuk membaca nota Separa Perubatan, menjawab contoh soalan peperiksaan Separa Perubatan dan Ujian Psikometrik.

2. Pilih komputer terbaik untuk peperiksaan online. Sama ada desktop atau laptop, penting sekali ianya tidak lembab semasa loading.

3. Pilih servis internet yang stabil khas untuk peperiksaan online. Tanya rakan-rakan yang ada kemudahan ini untuk anda pinjam sementara waktu. Jika anda guna broadband, pastikan anda mempunyai kuota sekurang-kurangnya 1GB.

4. Buka laman peperiksaan 15 minit lebih awal bagi mengelakkan laman menjadi sesak.

5. Log masuk mengikut nama, kata laluan dan pautan ke laman peperiksaan.

6. Jawab setiap soalan dengan teliti dan tenang tanpa melengahkan masa. Soalan yang susah tinggalkan dahulu. Selesaikan soalan yang mudah dijawab.

7. Mungkin anda kabur semasa menjawab soalan. Jadi sediakan kertas kosong untuk anda membuat catatan yang berkaitan.

 

Username, kata laluan dan link peperiksaan online Separa Perubatan

Calon-calon peperiksaan Separa Perubatan akan diberikan akses peribadi.

1. Username ialah nombor Mykad anda
2. Kata laluan ialah angka giliran peperiksaan anda
3. Link akses boleh didapati pada surat panggilan peperiksaan anda

Lakukan semakan maklumat anda di laman ini secepat mungkin http://e-semakan.spa.gov.my.

Anda boleh membuka laman peperiksaan SPA pada waktu sekarang sebagai persediaan untuk melihat ianya boleh diakses atau tidak. Semakan awal boleh mengelakkan kesesakan penggunaan server disaat akhir. Anda yang bercita-cita untuk berjaya dalam peperiksaan online Separa Perubatan pasti akan membuat persediaan awal kerana sesi peperiksaan akan melibatkan calon-calon seramai 40,000 orang.

 

Sekiranya masalah melanda, siapa yang boleh bantu?

Pihak SPA menyediakan ruang untuk anda yang menghadapi masalah menghubungi mereka menerusi saluran http://aduan.spa.gov.my/aduanv2/

Talian telefon Urusetia Bahagian Peperiksaan :
03-8880 6468
03-8880 6405
03-8885 6347
03-8885 6303
03-8885 6344

Emel Pegawai-pegawai Peperiksaan SPA :
azaman@spa.gov.my
noorazli@spa.gov.my
khairun@spa.gov.my
azura@spa.gov.my
noraini@spa.gov.my

 

Borang Daftar Ebook Percuma

ambilan separa perubatan u29 terkini

Isikan nama dan emel anda untuk download ebook percuma Separa Perubatan.

12 comments

  1. Teringin juga bekerja dalam bidang ini

  2. Pada yang nak ambik exam ni. Semoga berjaya.

    Mudahlah lepas exam sebab dah ada eBook..
    Umiadam recently posted…3 Tips Turunkan Tekanan Darah TinggiMy Profile

  3. Dengan ada ebook tu, peratusan untuk lulus memang lagi tinggi. Sebab penuh dengan panduan dan rujukkan.

    Apa2 pun, saya doakan mereka yang ambil periksa ni berjaya.

    Good luck and all the best
    dedauncomel.com recently posted…Cara Mudah Detoks Tubuh Badan AndaMy Profile

  4. Dengan ada ebook tu, peratusan untuk lulus memang lagi tinggi. Sebab penuh dengan panduan dan rujukkan.

    Apa2 pun, saya doakan mereka yang ambil periksa ni berjaya.

    Good luck and all the best 🙂
    dedauncomel.com recently posted…Cara Mudah Detoks Tubuh Badan AndaMy Profile

  5. adanya ebook nih dpt membantu calon tersebut

  6. Selamat Berjaya kepada semua calon.

  7. Info yang menarik… Terima kasih.. boleh cuba ni
    Wan Syahida recently posted…Detik Pengenalan Saya dengan Kalsium yang Halal dan BerkesanMy Profile

  8. leen /

    Semalam ada jawab exam tapi bila time up tu internet terputus, macam mana ye?

  9. Memang ada online exam ye untuk jurusan ni.Nak suruh anak saudara cuba buat.Kerja sekarang macam tak stabil je saya tengok.
    rahimah majid recently posted…Guesthouse Di Seoul Korea Selatan- Dekat Dengan SubwayMy Profile

  10. mudah kepada semua calon untuk semak
    raihanah ahmad recently posted…Vivix Bantu Proses Apoptosis, Cegah NecrosisMy Profile

  11. Sekarang ni sangat mudah, siap ada senarai semak peperiksaan lagi
    Noriza Abdul Rahman recently posted…Apa Yang Lelaki Ini Buat Sehingga ‘Famous’ di Hospital Memang Awesome!My Profile

  12. bagus ada senarai semak macam ni,lebih-lebih lagi sekarang dah ada peperiksaan secara dalam talian , persediaan awal tu memang penting
    Wan Zawawi recently posted…10 Cara Membahagiakan Ibu BapaMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge