Soalan Temuduga Pemandu Kenderaan

Aug 05

Soalan temuduga pemandu kenderaan

Jawatan Pemandu Kenderaan turut melibatkan tapisan peperiksaan bertulis atau peperiksaan online. Selepas mendaftar di laman Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA), calon-calon yang layak akan dipanggil ke tapisan temuduga Pemandu Kenderaan Gred H11. Contoh soalan temuduga pemandu kenderaan boleh dilihat di bawah sebagai persediaan temuduga.

 

soalan temuduga pemandu kenderaan

Bolehkah anda memandu dalam perjalanan jarak jauh?

 

Contoh soalan temuduga pemandu kenderaan

1. Apakah tanggung jawab anda sebagai Pemandu Kenderaan?
2. Nyatakan jenis-jenis kenderaan yang perlu dipandu sebagai seorang Pemandu Kenderaan.
3. Bagaimana anda membuat pemeriksaan pada sesebuah kenderaan? Berikan contoh.
4. Mengapakah anda perlu membuat laporan pada buku log kenderaan?
5. Selain memandu, apakah tugas yang perlu anda lakukan sebagai Pemandu Kenderaan?

6. Bagaimana anda bekerja dengan penyelia yang mungkin lebih muda dari anda?
7. Berapa tahun pengalaman memandu yang anda miliki?
8. Bagaimanakah anda mengendalikan kerosakan pada kereta seperti menukar tayar kenderaan?
9. Katakan anda sedang memandu di sebuah jalan raya, tiba-tiba ada kemalangan kecil seperti pelanggaran kereta dengan kereta. Bagaimana anda boleh membantu mangsa-mangsa kemalangan yang terlibat?
10. Apakah jenis-jenis kenderaan yang pernah anda pandu selain kereta?

11. Mengapa anda memohon kerja sebagai Pemandu Kenderaan di sektor kerajaan?
12. Bagaimana tindakan anda apabila kenderaan yang dipandu terlibat dengan kemalangan?
13. Sebelum memandu, apakah langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil?
14. Bagaimana untuk mengenal pasti keadaan tayar kereta yang sudah haus?
15. Adakah anda tidak berminat untuk memandu teksi atau pemandu Uber mahu pun GrabCar?

 

Untuk lebih banyak tips-tips temuduga kerja kerajaan, sila dapatkan panduan temuduga kerja-kerajaan di bawah ini.

 

84 comments

  1. Terima kasih tuan atas perkongsian yg bermanafaat…

  2. halina /

    pemandu h11

  3. Mohd Husaini /

    saya dapat temuduga pemandu kenderaan 2 minggu lagi…perkongsian yang amat bermanfaat,terima kasih

    • Ikhwan Fahmi /

      Alhamdulillah, semoga dapat menjawat jawatan Pemandu Kenderaan dengan kerajaan, banyak memandu banyak pemandangan nanti.

      • Mohd Husaini /

        Di dalam surat tertulis ujian kompentesi pemanduan…adakah ini tapisan pertama?jika lulus baru dipanggil temuduga?

        • Ikhwan Fahmi /

          Ya, ia adalah tapisan pertama. Ujian kompetensi ialah ujian memandu dan ujian bertulis.

          • Mohd Husaini /

            Terima kasih tuan

          • Ow..selespas ujian bertulis dan memandu baru di panggil interview..begitu ka tuan

          • Ikhwan Fahmi /

            Ya, benar. Masa itu baru Ujian Temuduga berlangsung.

          • Manja sanawi /

            Selepas lulus ujian kompetensi pemanduan, temuduga lagi..berapa lama untuk menunggu tarikh temu duga?

          • Ikhwan Fahmi /

            Bergantung pada tarikh dari SPA, 2 ke 3 bulan.

  4. saya dapat panggilan temuduga 25/2/2018 sebagai pemandu h11 di hospital permai kempas jb..adakah bermaksud saya bakal pemandu kenderaan untuk hospital tersebut?

    • Ikhwan Fahmi /

      Anda perlu lulus temuduga dahulu, baru tahu di mana anda ditempatkan. Lokasi yang diberi adalah tempat temuduga, tidak semestinya tempat anda bakal bekerja.

  5. Berapa kali tapisan utk ujian pemanduan nie tuan…

    • Ikhwan Fahmi /

      Ada 3 tapisan :
      1. Peperiksaan
      2. Ujian memandu
      3. Temuduga

      • 3 tapisan ni selalunya berjalan serentak atau dipanggil pada waktu yang berbeza?

        • Ikhwan Fahmi /

          Dipanggil pada waktu yang berlainan, bukan hari yang sama.

          • mustajab mustafa /

            Assalamualaikum …..sy dapat panggilan ujian kopentasi pemanduan…..ape yang sy tau …ic n lesen kna potostat x…atau bawak yang original sahaje???

          • Ikhwan Fahmi /

            Waalaikumusalam, bawa mykad dan lesen kenderaan yang asli sahaja.

      • peperiksaan lazimnya bertulis atau objektif tuan

  6. saya di panggil untuk temuduga bagi jawatan pemandu gred H11…apakah kriteria seorang oemandu yang di perlukan dalam perjawatan ini

  7. Saya telah terima emel dr spa dan di panggil untuk interview kopetensi.apakah persdiaan yg perlu saya buat dan berapa tapisan ujian saya perlu hadapi dan ujian jenis bertulis atau lisan

  8. Bole bertanya..ada berapa soalan bertulis & di mana saya mahu dpt contoh2 soalan bertulis untuk ujian kopetensi pemandu h11

    • Ikhwan Fahmi /

      Maaf saya tiada maklumat Ujian Bertulis.

      • Ok…terima kasih tuan.tapi yg perlu di bawa semasa interview cuma ic,lesen memandu dan surat jemputan dr spa yg d print dr emel

        • Mohd Husaini /

          betul en. Azmil,saya dah col unit PAC kejap tadi…nak kan pengesahan.kasut pun xkisah.sport pun boleh.asalkan bersesuian

  9. Fadrul Azmi /

    Pemakaian macam mana ya semasa ujian kompetensi ??

  10. Bole bertanya..jika saya mempunyai lesen D sahaja.kenderaan apa yg saya bawa ketika ujian memandu nanti..kereta atau van..

  11. Khairol /

    Assalam,saya nk bertanya,adakah sya berkerja pemandu dlm kementerian pendidikan????atau mngkin bleh tukar kpda kmentrian ksihatan

    • Ikhwan Fahmi /

      Waalaikumusalam, ia bergantung kepada keputusan SPA. Tidak semestinya anda ditempatkan di situ.

  12. selamat sejahtera tuan… saya ingin bertanya… saya dapat emel dari spa8 untuk hadir temuduga jawatan pemandu kenderaan gred h11…tapi saya hairan kenapa dalam portal rasmi spa8 tiada maklumat tentang saya.. surat tawaran temuduga tu saya dah pon print… bleh tuan jelaskan kenapa?? Adakah saya betul2 di panggil untuk temuduga

  13. farhan hizamie /

    sekiranya kita mempunyai lesen H dan I adakah sewaktu ujian kekompentensi memandu diminta membawa jentera tersebut.?

  14. Terima kasih di atas perkongsian . Sya bakal menghafalinya pada 24/2 ni di jabtan muzium .
    Doakan sya yer semua .

  15. assalammualaikum tuan,
    nak tumpang tanya,

    mcm ni,
    tadi sy baru lepas lalui ujian kompentensi,

    1.daftar diri.
    2.buta warna.
    3.jawab 52 soalan 20minit
    4.cara pemanduan

    lepas sttle pemanduan,sy dengan perasan nervous masih ada terus start motor balik tanpa tnya apa2.
    ada interview ke selepas tu tuan??bila dh smpai rumah sy cuba contact balik no spa untuk bertanya,tapi tak angkat.mungkin bahagian ofis cuti sbb sabtu kan.

    ada ke ujian lain selain 4 perkara yg sy tulis diatas tu??maaf tuan.

    • Ikhwan Fahmi /

      Pihak SPA akan panggil semula untuk ujian temuduga di masa akan datang.

    • Husni /

      As salam sy akan menjalani ujian kopetensi pada 4/4 .nak bertanye atas pengalaman saudara yg telah melalui ujian kopetensi tempoh hari.. Tentang cara memandu ..apakah jenis kenderaan yg diberi utk test pd hari tu

    • Husni /

      As salam nk tanye saudara apakah jenis kenderaan yg diberikan semaca test cara pemanduan..

  16. Fahmi /

    Assalamualikum sahabat2..sape2 dah dpt panggilan temuduga?

  17. Khairol /

    Assalam,bulan brapa agak2 pnggilan temuduga ini????sblum nie sye dah ujian kompetensi pda bulan 2 lepas ….bilakah agaknye pnggilan temuduga????adakah blan 4 ,5,6 ?????

    • setahu saya dh panggil, jika tiada surat boleh semak di portal SPA. adakah anda layak atau tidak.

  18. MOHAMAD HAIRIE /

    Assalammualaikum.. Saya telah ujian kopentensi pemanduan kerajaan gred 11, selepas ini ade dinyatakan temuduga akan dtg.. Temuduga apekah y akan dtg nie ye tuan untuk sy buat persiapan?

    • Ikhwan Fahmi /

      Temuduga soal jawab berkaitan jawatan Pemandu.

    • razali bin satdi /

      sy dpt jugak.. boleh bukak group whatsapp ni kongsi2 maklumat..
      ni no sy 0132232021 razali

      • ejad /

        pon dapat jugak ade tips soalan x pegawai yg intview atau org spa ye

      • Sy dpt jgk..30/4 ni iv dkt alor setar..bleh la buat group wasap..no sy 0175951028..

      • boleh masuk kan saya dalam grup whatsapp tu 0109028565

  19. Redzuan /

    Sy test proton preve

  20. Mohd Riwan /

    Terima kasih penkongsian soalan temuduga ini,sangat membantu ,
    Sy masih menunggu panggilan temuduga setelah ujian telah lulus

  21. Salam…sy dpt pglan iv pd 3mei ni.bole sy tw jwpan2 bg soalan yg tuan kemukan di lnmpiram soal2n2 utk temuduga penandu kenderaan.berapa% utk berjya bg calon yg dipggil iv?

    • Ikhwan Fahmi /

      Jawapan kena cari sendiri, anggaplah ia sebagai latihan dan usaha dari pihak anda 🙂

  22. Jepp JD /

    30/4 ni.. ade ke kt jb?

  23. Mizan /

    Soalan apakah yg akan di tnya semasa temuduga pemandu kenderaan

  24. mimiey /

    boleh bantu x?pakaian untuk hadir temuduga pemandu h11

    • Ikhwan Fahmi /

      Pakaian formal kemeja lengan panjang dan seluar panjang warna gelap. Pakai kasut pejabat warna gelap.

      • mimiey /

        terima kasih tuan.. semoga Allah luaskan rezeki tuan d ats prkongsian bermanfaat ini 🙂

  25. Mohammad Firdaus /

    Maaf nak tanya.. untuk pemandu kenderaan gred H11.. dia bawah jabatan mana yaa.. sbab dia tidak nyatakan.. adakah kemungkinan semua jabatan ??

    • Ikhwan Fahmi /

      Ya, kena tunggu SPA umumkan dimana anda bakal ditempatkan.

  26. muhd fuad /

    saya mendapat temuduga 2mei dekat SPA,perlu memakai tie ke?

  27. Yuseree Amir /

    Boleh bagi jawapan soalan di atas?

    • Ikhwan Fahmi /

      Jawapan kena cari sendiri, anggaplah ia sebagai latihan temuduga anda.

  28. Din85 /

    Assalamualaikum saya sudah termudega…nak tnye lh berapa lama nak tngg keputusan termudega…

  29. wan /

    Boleh tak kongsikan jawapan jawapan untuk soalan2 dia atas. Saya interview untuk jawapan ni 11hb/5 ni. pray for me 🙂

    • Ikhwan Fahmi /

      Jawapan perlu cari sendiri, ia adalah latihan anda untuk menghadapi temuduga yang sebenar 🙂

  30. Jumadil /

    Keputusan akan di bagitahu dekat email or semakan spa 8..

  31. Din85 /

    Assalamualaikum cik nk tnye lh keputusan termudega pemandu h11 bl kuar cik…dh sebulan lebih ne cik….

  32. amin arifin /

    Asslamualaikum..nak tanya apa itu ujian kompetensi..??ka kena test drive kereta mcm zaman nak ambil lesen.??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.