Soalan Temuduga Pemandu Kenderaan

Soalan temuduga pemandu kenderaan

Jawatan Pemandu Kenderaan turut melibatkan tapisan peperiksaan bertulis atau peperiksaan online. Selepas mendaftar di laman Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA), calon-calon yang layak akan dipanggil ke tapisan temuduga Pemandu Kenderaan Gred H11. Contoh soalan temuduga pemandu kenderaan boleh dilihat di bawah sebagai persediaan temuduga.

 

soalan temuduga pemandu kenderaan
Bolehkah anda memandu dalam perjalanan jarak jauh?

 

Contoh soalan temuduga pemandu kenderaan

1. Apakah tanggung jawab anda sebagai Pemandu Kenderaan?
2. Nyatakan jenis-jenis kenderaan yang perlu dipandu sebagai seorang Pemandu Kenderaan.
3. Bagaimana anda membuat pemeriksaan pada sesebuah kenderaan? Berikan contoh.
4. Mengapakah anda perlu membuat laporan pada buku log kenderaan?
5. Selain memandu, apakah tugas yang perlu anda lakukan sebagai Pemandu Kenderaan?

6. Bagaimana anda bekerja dengan penyelia yang mungkin lebih muda dari anda?
7. Berapa tahun pengalaman memandu yang anda miliki?
8. Bagaimanakah anda mengendalikan kerosakan pada kereta seperti menukar tayar kenderaan?
9. Katakan anda sedang memandu di sebuah jalan raya, tiba-tiba ada kemalangan kecil seperti pelanggaran kereta dengan kereta. Bagaimana anda boleh membantu mangsa-mangsa kemalangan yang terlibat?
10. Apakah jenis-jenis kenderaan yang pernah anda pandu selain kereta?

11. Mengapa anda memohon kerja sebagai Pemandu Kenderaan di sektor kerajaan?
12. Bagaimana tindakan anda apabila kenderaan yang dipandu terlibat dengan kemalangan?
13. Sebelum memandu, apakah langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil?
14. Bagaimana untuk mengenal pasti keadaan tayar kereta yang sudah haus?
15. Adakah anda tidak berminat untuk memandu teksi atau pemandu Uber mahu pun GrabCar?

 

Untuk lebih banyak tips-tips temuduga Pemandu Kenderaan, sila dapatkan panduan temuduga di bawah ini.

–>> klik sini untuk dapatkan contoh soalan dan jawapan temuduga <<–

104 Comments

    1. Alhamdulillah, semoga dapat menjawat jawatan Pemandu Kenderaan dengan kerajaan, banyak memandu banyak pemandangan nanti.

      1. Di dalam surat tertulis ujian kompentesi pemanduan…adakah ini tapisan pertama?jika lulus baru dipanggil temuduga?

          1. Selepas lulus ujian kompetensi pemanduan, temuduga lagi..berapa lama untuk menunggu tarikh temu duga?

    1. Anda perlu lulus temuduga dahulu, baru tahu di mana anda ditempatkan. Lokasi yang diberi adalah tempat temuduga, tidak semestinya tempat anda bakal bekerja.

          1. Assalamualaikum …..sy dapat panggilan ujian kopentasi pemanduan…..ape yang sy tau …ic n lesen kna potostat x…atau bawak yang original sahaje???

  1. Saya telah terima emel dr spa dan di panggil untuk interview kopetensi.apakah persdiaan yg perlu saya buat dan berapa tapisan ujian saya perlu hadapi dan ujian jenis bertulis atau lisan

  2. Bole bertanya..ada berapa soalan bertulis & di mana saya mahu dpt contoh2 soalan bertulis untuk ujian kopetensi pemandu h11

      1. Ok…terima kasih tuan.tapi yg perlu di bawa semasa interview cuma ic,lesen memandu dan surat jemputan dr spa yg d print dr emel

        1. betul en. Azmil,saya dah col unit PAC kejap tadi…nak kan pengesahan.kasut pun xkisah.sport pun boleh.asalkan bersesuian

  3. Bole bertanya..jika saya mempunyai lesen D sahaja.kenderaan apa yg saya bawa ketika ujian memandu nanti..kereta atau van..

  4. Assalam,saya nk bertanya,adakah sya berkerja pemandu dlm kementerian pendidikan????atau mngkin bleh tukar kpda kmentrian ksihatan

      1. assalamualaikum tuan . saya dipanggil untuk ujian memandu gred h11 . saya ada lesen GDL adakah saya akan memandu lori?

  5. selamat sejahtera tuan… saya ingin bertanya… saya dapat emel dari spa8 untuk hadir temuduga jawatan pemandu kenderaan gred h11…tapi saya hairan kenapa dalam portal rasmi spa8 tiada maklumat tentang saya.. surat tawaran temuduga tu saya dah pon print… bleh tuan jelaskan kenapa?? Adakah saya betul2 di panggil untuk temuduga

  6. sekiranya kita mempunyai lesen H dan I adakah sewaktu ujian kekompentensi memandu diminta membawa jentera tersebut.?

  7. Assalam,bulan brapa agak2 pnggilan temuduga ini????sblum nie sye dah ujian kompetensi pda bulan 2 lepas ….bilakah agaknye pnggilan temuduga????adakah blan 4 ,5,6 ?????

  8. As salam sy akan menjalani ujian kopetensi pada 4/4 .nak bertanye atas pengalaman saudara yg telah melalui ujian kopetensi tempoh hari.. Tentang cara memandu ..apakah jenis kenderaan yg diberi utk test pd hari tu

  9. Assalammualaikum.. Saya telah ujian kopentensi pemanduan kerajaan gred 11, selepas ini ade dinyatakan temuduga akan dtg.. Temuduga apekah y akan dtg nie ye tuan untuk sy buat persiapan?

  10. Terima kasih penkongsian soalan temuduga ini,sangat membantu ,
    Sy masih menunggu panggilan temuduga setelah ujian telah lulus

  11. Salam…sy dpt pglan iv pd 3mei ni.bole sy tw jwpan2 bg soalan yg tuan kemukan di lnmpiram soal2n2 utk temuduga penandu kenderaan.berapa% utk berjya bg calon yg dipggil iv?

    1. Pakaian formal kemeja lengan panjang dan seluar panjang warna gelap. Pakai kasut pejabat warna gelap.

  12. Maaf nak tanya.. untuk pemandu kenderaan gred H11.. dia bawah jabatan mana yaa.. sbab dia tidak nyatakan.. adakah kemungkinan semua jabatan ??

  13. Assalamualaikum saya sudah termudega…nak tnye lh berapa lama nak tngg keputusan termudega…

  14. Boleh tak kongsikan jawapan jawapan untuk soalan2 dia atas. Saya interview untuk jawapan ni 11hb/5 ni. pray for me 🙂

    1. Jawapan perlu cari sendiri, ia adalah latihan anda untuk menghadapi temuduga yang sebenar 🙂

  15. Assalamualaikum cik nk tnye lh keputusan termudega pemandu h11 bl kuar cik…dh sebulan lebih ne cik….

  16. Asslamualaikum..nak tanya apa itu ujian kompetensi..??ka kena test drive kereta mcm zaman nak ambil lesen.??

  17. salam enck,temuduga ne biasa ambil masa berapa lma ya?start dr awal smpai daftar diri smpai ke pemanduan?

      1. Owh,sebab dkat iklan tu xda tulis kontrak mahu pun tetap. Saya dpat utk ppriksaan ja dlu 24/5 ni.

  18. Assalamualaikum tuan, Salam Ramdhan & Selamat Hari Raya.

    Terima kasih di atas segala perkongsian maklumat yang sangat-sangat berguna. Saya sudah pass untuk ujian online & menunggu panggilan untuk ujian kompetensi. Harap-harap pass jugak la nanti. Doakan saya tuan.

  19. Assalamualaikum.. Sye telah lulus ujian online… Baru2 ini… Sterusnya… Ujian apa lagi tuan… Memandu kenderaan ke selepas ujian online

  20. BOLEH SAYA MOHON PENJELASAN ?

    1. UJIAN ONLINE
    2. UJIAN KOMPETENSI PEMANDUAN
    3. TEMUDUGA

    SOALANNYA : UJIAN KOMPETENSI DAN TEMUDUGA PADA HARI YANG SAMA KE?.. SEBAB IKUT SHARE KAWAN2 YANG PERNAH LALUI BEBERAPA TAHUN YANG LALU IANYA PADA HARI YANG SAMA.

  21. Selamat pagi tuan, nak tumpang tannya ni..untuk ujian rabun warna tu,dorang panggil sorang2 ke,atau ujian mcm kat sekolah..dduk,pas tu kertas soalan diedarkan..untuk rabun wrna,sekali dgn ujian bertulis yang lain

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.