Soalan Temuduga Pemandu Kenderaan

Aug 05

Soalan temuduga pemandu kenderaan

Jawatan Pemandu Kenderaan turut melibatkan tapisan peperiksaan bertulis atau peperiksaan online. Selepas mendaftar di laman Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA), calon-calon yang layak akan dipanggil ke tapisan temuduga Pemandu Kenderaan Gred H11. Contoh soalan temuduga pemandu kenderaan boleh dilihat di bawah sebagai persediaan temuduga.

 

soalan temuduga pemandu kenderaan

Bolehkah anda memandu dalam perjalanan jarak jauh?

 

Contoh soalan temuduga pemandu kenderaan

1. Apakah tanggung jawab anda sebagai Pemandu Kenderaan?
2. Nyatakan jenis-jenis kenderaan yang perlu dipandu sebagai seorang Pemandu Kenderaan.
3. Bagaimana anda membuat pemeriksaan pada sesebuah kenderaan? Berikan contoh.
4. Mengapakah anda perlu membuat laporan pada buku log kenderaan?
5. Selain memandu, apakah tugas yang perlu anda lakukan sebagai Pemandu Kenderaan?

6. Bagaimana anda bekerja dengan penyelia yang mungkin lebih muda dari anda?
7. Berapa tahun pengalaman memandu yang anda miliki?
8. Bagaimanakah anda mengendalikan kerosakan pada kereta seperti menukar tayar kenderaan?
9. Katakan anda sedang memandu di sebuah jalan raya, tiba-tiba ada kemalangan kecil seperti pelanggaran kereta dengan kereta. Bagaimana anda boleh membantu mangsa-mangsa kemalangan yang terlibat?
10. Apakah jenis-jenis kenderaan yang pernah anda pandu selain kereta?

11. Mengapa anda memohon kerja sebagai Pemandu Kenderaan di sektor kerajaan?
12. Bagaimana tindakan anda apabila kenderaan yang dipandu terlibat dengan kemalangan?
13. Sebelum memandu, apakah langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil?
14. Bagaimana untuk mengenal pasti keadaan tayar kereta yang sudah haus?
15. Adakah anda tidak berminat untuk memandu teksi atau pemandu Uber mahu pun GrabCar?

 

29 comments

  1. Terima kasih tuan atas perkongsian yg bermanafaat…

  2. halina /

    pemandu h11

  3. Mohd Husaini /

    saya dapat temuduga pemandu kenderaan 2 minggu lagi…perkongsian yang amat bermanfaat,terima kasih

    • Ikhwan Fahmi /

      Alhamdulillah, semoga dapat menjawat jawatan Pemandu Kenderaan dengan kerajaan, banyak memandu banyak pemandangan nanti.

      • Mohd Husaini /

        Di dalam surat tertulis ujian kompentesi pemanduan…adakah ini tapisan pertama?jika lulus baru dipanggil temuduga?

        • Ikhwan Fahmi /

          Ya, ia adalah tapisan pertama. Ujian kompetensi ialah ujian memandu dan ujian bertulis.

  4. saya dapat panggilan temuduga 25/2/2018 sebagai pemandu h11 di hospital permai kempas jb..adakah bermaksud saya bakal pemandu kenderaan untuk hospital tersebut?

    • Ikhwan Fahmi /

      Anda perlu lulus temuduga dahulu, baru tahu di mana anda ditempatkan. Lokasi yang diberi adalah tempat temuduga, tidak semestinya tempat anda bakal bekerja.

  5. Berapa kali tapisan utk ujian pemanduan nie tuan…

  6. saya di panggil untuk temuduga bagi jawatan pemandu gred H11…apakah kriteria seorang oemandu yang di perlukan dalam perjawatan ini

  7. Saya telah terima emel dr spa dan di panggil untuk interview kopetensi.apakah persdiaan yg perlu saya buat dan berapa tapisan ujian saya perlu hadapi dan ujian jenis bertulis atau lisan

  8. Bole bertanya..ada berapa soalan bertulis & di mana saya mahu dpt contoh2 soalan bertulis untuk ujian kopetensi pemandu h11

    • Ikhwan Fahmi /

      Maaf saya tiada maklumat Ujian Bertulis.

      • Ok…terima kasih tuan.tapi yg perlu di bawa semasa interview cuma ic,lesen memandu dan surat jemputan dr spa yg d print dr emel

        • Mohd Husaini /

          betul en. Azmil,saya dah col unit PAC kejap tadi…nak kan pengesahan.kasut pun xkisah.sport pun boleh.asalkan bersesuian

  9. Fadrul Azmi /

    Pemakaian macam mana ya semasa ujian kompetensi ??

  10. Bole bertanya..jika saya mempunyai lesen D sahaja.kenderaan apa yg saya bawa ketika ujian memandu nanti..kereta atau van..

  11. Khairol /

    Assalam,saya nk bertanya,adakah sya berkerja pemandu dlm kementerian pendidikan????atau mngkin bleh tukar kpda kmentrian ksihatan

    • Ikhwan Fahmi /

      Waalaikumusalam, ia bergantung kepada keputusan SPA. Tidak semestinya anda ditempatkan di situ.

  12. selamat sejahtera tuan… saya ingin bertanya… saya dapat emel dari spa8 untuk hadir temuduga jawatan pemandu kenderaan gred h11…tapi saya hairan kenapa dalam portal rasmi spa8 tiada maklumat tentang saya.. surat tawaran temuduga tu saya dah pon print… bleh tuan jelaskan kenapa?? Adakah saya betul2 di panggil untuk temuduga

  13. farhan hizamie /

    sekiranya kita mempunyai lesen H dan I adakah sewaktu ujian kekompentensi memandu diminta membawa jentera tersebut.?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge